Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rechter verbiedt publicatie ‘zwarte lijst’ CZ

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ mag een lijst van zes ziekenhuizen die slecht zouden presteren op het gebied van borstkankerzorg, niet publiceren. Dat heeft de rechter in Breda gisteren bepaald. CZ wilde de lijst vandaag naar buiten brengen. Drie ziekenhuizen hebben inmiddels al zelf laten weten dat zij erop staan.
Rechter verbiedt publicatie 'zwarte lijst' CZ

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) had een kort geding aangespannen tegen de Tilburgse zorgverzekeraar om publicatie van de ranglijst over borstkankerzorg te voorkomen. De SAZ vertegenwoordigt 42 van de 86 ziekenhuizen in Nederland.

Borstkankerbehandelingen

CZ liet begin deze week weten dat het vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer laat uitvoeren door zes ziekenhuizen waarvan de kwaliteit volgens de zorgverzekeraar niet voldoet. Dat geldt als een revolutionaire stap. Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg op de kwaliteit letten, maar die taak kwam tot dusverre nauwelijks uit de verf.

Schandpaal

De betreffende ziekenhuizen zijn er evenwel niet over te spreken dat zij op die manier aan de schandpaal dreigen te worden genageld. Zij vinden het onterecht dat zij in een hoek worden gezet, omdat CZ vindt dat zij te weinig borstkankeroperaties per jaar uitvoeren om er geroutineerd in te kunnen zijn. De zorgverzekeraar zaait volgens de ziekenhuizen onnodig paniek onder patiënten. Met hun kwaliteit is niets mis, stellen zij.

Ziekenhuizen op de lijst

De NOS noemde gistermiddag zes ziekenhuizen die op de omstreden lijst van CZ zouden staan. Drie daarvan, Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, lieten daarop weten dat zij inderdaad eerder deze maand van CZ te horen hebben gekregen dat de zorgverzekeraar geen zaken meer met hen wil doen op het gebied van borstkanker.

Ten onrechte

Ziekenhuis Zevenaar, onderdeel van de Alysis Groep, liet daarentegen weten dat het ten onrechte door de NOS is aangemerkt als een van de zes afvallers. Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer wilden bevestigen noch ontkennen dat zij op de lijst van CZ staan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgverzekeraars zetten in op concentratie oncologische zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.