Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter verlaagt eigen bijdrage Wmo Boxmeer

De eigen bijdrage van een inwoner van Boxmeer is door de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant verlaagd. In plaats van ruim 500 euro per vier weken, betaalt de inwoner nu 61 euro per vier weken. De eigen bijdrage stond in geen verhouding tot het ene uurtje begeleiding die de man kreeg, oordeelde de rechter. Dit meldt nieuwswebsite Binnenlands Bestuur.
ThinkStock

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft de eigen bijdrage van een inwoner van Boxmeer verlaagd, aldus Binnenlands Bestuur. In plaats van ruim 500 euro per vier weken, betaalt de inwoner nu 61 euro per vier weken. De eigen bijdrage stond in geen verhouding tot het ene uurtje begeleiding die de man kreeg, oordeelde de rechter. Zo’n twintig zorgbehoevende inwoners van Boxmeer hebben het afgelopen jaar afgezien van Wmo-ondersteuning vanwege de te verwachte – hoge – eigen bijdrage.

Trajectfinanciering
De zogeheten trajectfinanciering die de gemeente (net zoals tien andere gemeenten in de regio Oss) heeft ingekocht voor inwoners die voor individuele begeleiding zijn geïndiceerd, is de belangrijkste boosdoener. Sinds de invoering van de Wmo werkt Boxmeer (14.259 inwoners) bij begeleiding en dagbesteding met een gemiddeld cliëntbedrag (tarief per maand) dat aan de aanbieder wordt betaald. De cliënt moet een eigen bijdrage betalen over de prijs waarvoor dat traject bij een zorgaanbieder is ingekocht, en niet over het aantal uren zorg dat wordt afgenomen.

Niet alleen zuur, maar ook heel duur voor de inwoner van Boxmeer die na meerdere herseninfarcten een niet aangeboren hersenletsel heeft en maar één uur begeleiding per week wil. Toen de begeleiding nog onder de awbz viel, betaalde deze inwoner hiervoor een eigen bijdrage van 37 euro per vier weken. Sinds 1 januari steeg die naar 61 euro per vier weken, door de afschaffing van de Wtcg-toeslag (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten). Op het moment dat het Awbz-overgangsrecht voor de inwoner verviel en de zorgbehoevende op het Wmo-beleid van de gemeente was aangewezen, met bijbehorende tarieven, steeg de eigen bijdrage naar 505,85 euro per vier weken.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.