Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter: Xonar-toezicht trad niet buiten boekje

Redactie Zorgvisie
De raad van toezicht van de Limburgse jeugdzorgorganisatie Xonar heeft haar bevoegdheden niet overschreden. Dat vindt de Rechtbank Maastricht in een kort geding dat de op non-actief gestelde bestuurder Theo de Koning had aangespannen. Hij vond dat de raad op zijn stoel was gaan zitten.

De Koning werd in maart op non-actief gesteld, omdat hij afspraken annuleerde die de raad van toezicht had gemaakt met medewerkers van Xonar. De raad wilde twee leden van het managementteam spreken zonder dat De Koning daarbij zat, omdat zij zich ziek hadden gemeld vanwege de persoon De Koning en zijn stijl van leidinggeven. Hrm-manager Ellen Sleebe spreekt in een brief aan de raad van toezicht over grensoverschrijdend gedrag van De Koning jegens haar en andere medewerkers van Xonar. De Koning annuleerde de gesprekken tussen de toezichthouders en de medewerkers, omdat hij vond dat de raad daarmee buiten haar bevoegdheden trad. De Koning vindt het teleurstellend dat de raad niet ingaat op de opstelling van de raad voorafgaand aan de op non-actiefstelling en de dossiervorming achteraf. De uitspraak toont volgens hem aan dat bestuurders “vogelvrij zijn”. Hij gaat in hoger beroep.

Geblokkeerd in toezichthoudende taak

De Koning spande een kort geding aan. In de statuten van de raad staat dat deze zich in de regel onthoudt van directe contacten met medewerkers. Volgens de rechtbank betekent de formulering ‘in de regel’ echter dat er geen sprake is van een absoluut verbod. Gelet op de signalen die de raad kreeg, oordeelt de voorzieningenrechter in haar vonnis op 28 mei dat er voldoende gronden waren van deze regel af te wijken. Ook de ondernemingsraad had bij de raad aan de bel over het gebrek aan vertrouwen in De Koning en de aansturing van de organisatie. Met het annuleren van de gesprekken heeft De Koning op “ontoelaatbare wijze de raad van toezicht geblokkeerd in haar toezichthoudende taak”.

Hoger beroep

De Koning vindt het teleurstellend dat de raad niet ingaat op de opstelling van de raad voorafgaand aan de op non-actiefstelling en de dossiervorming achteraf. De uitspraak toont volgens hem aan dat bestuurders “vogelvrij zijn”. Hij gaat in hoger beroep. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bestuurder daagt raad van toezicht

Xonar-bestuurder daagt raad opnieuw

Toezichthouders in de zorg: Laat uw vergaderstijl analyseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.