Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak om openheid dbc-declaraties

Mark van Dorresteijn
De Open State Foundation, organisatie voor digitale transparantie en open data, eist inzage in alle zorgdeclaraties die zorgaanbieders zoals ziekenhuizen de afgelopen jaren deden. De organisatie had bij de NZa het complete dbc-informatiesysteem opgevraagd, maar zij willen niet meewerken. De partijen staan om die reden op 27 augustus voor de rechter.
Rechtszaak om openheid dbc-declaraties

De informatie is volgens Open State van groot belang omdat patiënten nu onvoldoende na kunnen gaan hoeveel een behandeling kost bij zorgaanbieders in de buurt. Alleen door de kosten te kennen, hebben patiënten de mogelijkheid om te besparen op het eigen risico, stelt directeur Arjan El Fassed van Open State Foundation op de website van Skipr. Daarnaast zorgt inzage in de kosten ervoor dat burgers kunnen controleren of verzekeraars zorg scherp inkopen.

Vrees van de NZa

De NZa wil aan het verzoek geen gehoor geven omdat de ‘bedrijfsbelangen van zorgverzekeraars en -aanbieders door openbaarmaking van de tarieven worden geschaad’. Daarnaast vreest de NZa dat openbaarmaking de privacy van patiënten kan schaden. Door slim combineren van gegevens kan de declaratie van een enkel persoon eruit gehaald worden. ‘Zeker in dunbevolkte gebieden’, stelt de NZa.

Dot / dbc

In de ziekenhuiszorg worden behandelingen afgerekend via dot’s (dbc’s op weg naar transparantie). De ggz begint net aan dbc’s. Lees in dit dossier over het wel en wee van de dbc.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.