Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel

Het jachtseizoen is geopend. Zorgverzekeraars jagen naar hartelust op argeloze burgers in de hoop hen nog voor 1 januari te strikken met een fancy polis. Wilt u stoppen met roken? Neem dan de rookvrij-polis die een eerste cursus stoppen met roken vergoedt. Bent u te dik? Dan is de Sonja Bakker-polis echt iets voor u. Of u daadwerkelijk afvalt met hulp van de Westfriese dieetgoeroe en of u echt niet stiekem blijft doorroken, boeit de verzekeraars niet. Als het maar bijdraagt tot een stijging van hun marktaandeel.

Proberen de verzekeraars elkaar met luid hoorngeschal te overstemmen, de meute zorgaanbieders blijft lekker zitten in het struikgewas en verroert zich niet. Niemand wil zich in de kaart laten kijken. “De schoningsprijzen zijn er nog niet”, klinkt het. Zonder schoningsprijzen geen bodemprijzen en zorgaanbieders zouden wel gek zijn om daarvóór de onderhandelingen te starten. Dat lijkt verstandig gedacht. De markt wordt maar in kleine stapjes vrijgegeven en er zijn nog voldoende vangnetten. Bovendien contracteerden zorgverzekeraars tot nu toe nog alle zorgaanbieders.

Maar, pas op. Daar komt verandering in. De eerste verzekeraar heeft zich al gemeld met een sobere polis voor jongeren en anderen die weinig gebruik denken te maken van zorgvoorzieningen. Hiervoor zijn wel degelijk contracten afgesloten met preferred providers. Klanten die toch voor een andere zorgaanbieder kiezen, betalen twintig procent van de rekening zelf. Dat zullen niet veel mensen willen, ook consumenten denken aan hun portemonnee. Als dit werkt, is de stap naar andere doelgroepen snel gemaakt.

Ook op eigen terrein dreigt gevaar. Nieuwe zorgaanbieders dienen zich aan, ook van over de grens, ten volle bereid het gevecht aan te gaan. Als de gevestigde orde zich blijft verschansen in de struiken, gaan concurrenten er straks met de buit vandoor. Dus zorgaanbieders: verzin een list en kom dat bos uit.

Carina van Aartsen, redacteur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.