Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Regeldrift belet mantelzorgers om te zorgen’

Redacteur KinderopvangTotaal
Mantelzorgers vinden het steeds moeilijker om hun zorgtaken uit te voeren. Dat signaleert Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Zorginstellingen, de overheid en woningcorporaties stellen steeds meer regels en richtlijnen, waardoor de mantelzorgers ernstig worden belemmerd.
‘Regeldrift belet mantelzorgers om te zorgen’
Foto: ANP Roos Koole

Mezzo komt niet met harde cijfers, maar volgens de woordvoerder ontvangt de juridische afdeling steeds meer meldingen van regels die de mantelzorg belemmeren. Een greep uit de meldingen: Mantelzorgers die dichtbij hun zorgvrager willen gaan wonen, hebben moeite om een urgentieverklaring te bemachtigen bij de woningcorporatie. Als een mantelzorger bij de zorgvrager wil gaan wonen, en de zorgvrager overlijdt binnen twee jaar, kan de woningcorporatie hem of haar het huis uit zetten, omdat het mede-huurderschap pas na twee jaar te regelen is. Een ander voorbeeld is dat de bijstandsuitkering wordt gekort of stopgezet, omdat de mantelzorger niet kan voldoen aan de sollicitatieplicht.

Onduidelijkheid

Er is veel onduidelijkheid over de toekomst van de zorg, waardoor men de zorg probeert te beheersen in de vorm van regels, richtlijnen en protocollen, stelt Mezzo. Dit leidt tot toenemend wantrouwen bij alle partijen en daarmee komt de participatiesamenleving niet tot stand, voorspelt Mezzo. ‘Nu is het tij nog te keren’, vindt directeur Liesbeth Hoogendijk. ‘We moeten voorkomen dat deze belemmeringen over een jaar gemeengoed zijn geworden.’

Vertrouwen

Mezzo roept de overheid op tot minder regels in plaats van meer en instanties worden gemaand om uit te gaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Bijvoorbeeld met een familie- en vrijwilligersbeleid zonder verplichtend karakter. Werkgevers zouden werk moeten maken van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ”Een ander voorbeeld is dat de bijstandsuitkering wordt gekort of stopgezet, omdat de mantelzorger niet kan voldoen aan de sollicitatieplicht.”
    Dus iemand moet langer in de bijstand kunnen blijven zitten om zorg te kunnen verlenen.Dat is een logisch gevolg als je zorg thuis gaat stimuleren door mantelzorg maar dat geeft het predikaat ”noodzakelijke bezuiniging” wel een vreemde bijsmaak. I.p.v. dure zorgverlener kost ”cliënt” de zorgverzekering niets meer , maar wordt de zorg nu betaald uit de bijstandspot van sociale zaken .”Bezuinigen” volgens Rutte.
    Zorgverlener ook werkloos met uitkering thuis straks , als we de cijfers van het ministerie mogen geloven .Wordt wel dure ”zorg” zo met twee uitkeringen.

  3. Inderdaad; en dit betreft dan alleen nog maar wet- en regelgeving die de mantelzorger belemmeren. Meer algemeen: burgerinitiatieven, -participatie, innovatie en zelfredzaamheid worden belemmerd door wet- en regelgeving van de overheid. Deze wet- en regelgeving vindt z’n oorsprong in het pre-crisistijdperk en groeit nu nog steeds.
    Anders gezegd: wet-, regelgeving en de daarmee samenhangende dure bureaucratie zijn doorgeslagen en houden ons in de crisis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.