Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rekening ziekenhuis tien keer hoger door dbc’s

Redactie Zorgvisie
Door de invoering van de dbc-systematiek is in het Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom een rekening tien keer zo hoog geworden. Dat blijkt uit een juridisch geschil waar het Juridisch Dagblad over schrijft.

Het ziekenhuis heeft een patiënt gedaagd omdat hij de rekening van zo’n duizend euro voor de halfjaarlijkse controle van een KNO-arts weigerde te betalen. De man merkte dat de behandeling ineens tien keer hoger was dan de nota’s voor dezelfde behandeling de jaren daarvoor.

Hoge rekening

De patiënt denkt aanvankelijk aan een administratieve fout en vraagt hiervoor aandacht bij de administratie van het ziekenhuis. Na een mislukte poging van de patiënt om via zijn KNO-arts een andere nota te krijgen, is hij volgens het Juridisch Dagblad naar het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) gestapt. Dit orgaan vermoedt dat het ziekenhuis een verkeerde dbc-code heeft gebruikt. Met dit antwoord klopt de patiënt weer aan bij de administratie van het ziekenhuis. Het Ziekenhuis Lievensberg houdt hierop echter vol dat de man de duizend euro moet betalen. Tijdens een gesprek met de financieel directeur van het ziekenhuis bereikt de patiënt vervolgens een regeling. Afgesproken wordt dat de man een bedrag van tweehonderd euro aan het ziekenhuis betaalt voor de behandeling.

Lievensberg Ziekenhuis

Later komt het ziekenhuis terug op deze regeling omdat zij zegt te hebben vernomen, dat gedaagde de factuur bij zijn zorgverzekeraar had ingediend. Het Lievensberg Ziekenhuis vordert nu weer het volledige notabedrag bij de man. Hij volhardt van zijn kant bij het feit, dat hij met het ziekenhuis een regeling heeft bereikt en het Lievensberg dus niets meer van hem te vorderen heeft.

DBC-systematiek

Bij de kantonrechter stelt het ziekenhuis dat het hoge bedrag een gevolg is van de invoering van het dbc-systeem. De patiënt betwist dat hij voor een behandeling plotseling duizend euro moet betalen. Uiteindelijk krijgt het ziekenhuis gelijk en moet het notabedrag bij de man gevorderd worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Klink: niet ingrijpen in prijzen dbc’s

Dbc’s op weg naar totale chaos

NZa: prijzen nieuwe vrije dbc’s stijgen

1 REACTIE

  1. Ik heb bovenstaand verhaal gelezen met stijgende verbazing, ik heb namelijk precies hetzelfde meegemaakt bij het Sint Fransiscus Ziekenhuis in Rotterdam, daar had ik ook een rekening van over de duizend euro bij een KNO arts maar die is via de klachtencommissie van het desbetreffende ziekenhuis terugedraaid naar honderdachtendertig euro en zeventig cent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.