Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenkamer waarschuwt voor decentralisatie

Het is onzeker of de overheveling van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten haalbaar en verantwoord gebeurt. Daarvoor waarschuwt de president van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling de Tweede Kamer en minister Ronald Plasterk (BZK).
Rekenkamer waarschuwt voor decentralisatie

Tijdens ‘gehaktdag’, waarbij de Rekenkamer kabinetsplannen beoordeeld op financiële haalbaarheid, maakte Stuiveling gehakt van de transitie. Volgens de Rekenkamer is de decentralisatie een ‘black box’ en is het volstrekt onduidelijk hoe die zal uitpakken. Daarom adviseert de Rekenkamer dat er uiterlijk in oktober een ‘beoordelingsmoment’ komt om te kijken of de decentralisatie van langdurige zorg, jeugdzorg en werk ‘haalbaar en verantwoord’ is. Ook moet er een onafhankelijke commissie komen om de operatie ter waarde van acht miljard euro te begeleiden.

Plasterk

Deze aanbeveling is gericht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk. Hij coördineert de decentralisatie. Hij stelt in een reactie op de aanbevelingen dat hij ook ziet dat er nog veel moet gebeuren in de komende maanden, maar hij wil de datum van 1 januari 2015 niet ter discussie stellen. Hij wil ook niet een extra beoordelingsmoment inlassen, noch een nieuw controlerend orgaan in het leven roepen.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.