Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenvaardigheid verpleegkundigen nog steeds te laag

Bijna 40 procent van de deelnemers aan de enquête van vakblad Nursing over verpleegkundig rekenen maakt weleens een rekenfout bij medicatietoediening.
Rekenvaardigheid verpleegkundigen nog steeds te laag
Foto: iStock

In de maand oktober deden 1630 respondenten mee aan de Nursing-enquête over verpleegkundig rekenen. Veertig procent van de deelnemers geeft aan weleens een rekenfout te hebben gemaakt bij medicatietoediening. In 7 procent van de gevallen had dit consequenties voor de patiënt.

Overlijden

Op de vraag of je collega weleens een rekenfout heeft gemaakt bij medicatietoediening antwoordt zestig procent ja. De fout had in bijna twintig procent van de gevallen consequenties voor de patiënt. Voorbeelden van consequenties die genoemd worden zijn overgeven en diarree, reanimatie, pijn, te hoge bloedglucosewaarden, hypoglykemie, suf worden, overdosering en opname in het ziekenhuis of op de intensive care. Elf respondenten noemen zelfs overlijden als gevolg van de medicatiefout.

Op de vraag ‘Hoe beoordeel jij je eigen rekenvaardigheid?’ antwoordt 50 procent van de respondenten goed, 13 procent zeer goed, 28 procent redelijk, 7 procent matig en 2 procent slecht. De meeste respondenten zijn het meest bezig met intraveneus vloeistoffen en medicatie toedienen, gevolgd door voedingspomp instellen, infuusberekeningen en oplossingen en verdunningen maken.

Historie rekenvaardigheid

In 2007 en 2010 deed Nursing onderzoek naar verpleegkundig rekenen. Beide keren kregen de deelnemende verpleegkundigen een rekentoets voorgelegd en beide keren waren de resultaten schokkend. In 2007 bleek dat bijna een kwart van de verpleegkundigen zoveel moeite had met het berekenen van doseringen, dat ze fouten maakte bij het oplossen van medicatie. In 2010 was de situatie niet verbeterd: nog steeds maakten verpleegkundigen rekenfouten bij het toedienen van medicatie. Bijna zestig procent van de deelnemers gaf aan dat collega’s weleens fouten maken bij het toedienen van medicatie, bij bijna een kwart zou dit consequenties hebben gehad voor de patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.