Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Relatief weinig artsen in Nederland

Mark van Dorresteijn
In Nederland zijn er relatief gezien weinig medisch specialisten en huisartsen per 1000 inwoners. In veel andere Europese landen zijn er veel meer medici per hoofd van de bevolking, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Relatief weinig artsen in Nederland

In Nederland is er 1 medisch specialist en 0,53 huisartsen per 1000 inwoners. In andere Europese landen zijn dat er meer. Zo zijn in Oostenrijk bijvoorbeeld 2,29 medisch specialisten en 1,55 huisartsen. In Frankrijk zijn er zelfs 1,65 huisartsen en in Zwitserland juist heel veel medisch specialisten: 2,35 per 1000 zielen.

Beperkte toelating

De beperkte toelating tot de geneeskundeopleidingen speelt daarbij een belangrijke rol, laat een woordvoerder van de NVZ weten. ‘Er mogen kort gezegd niet zo veel artsen worden opgeleid’, verklaart hij de cijfers.

Gezondheid Nederlanders

Een ander deel van de oorzaak ligt volgens de NVZ-woordvoerder bij de gezondheid van de bevolking. ‘Nederlanders zijn en blijven steeds langer gezond. Daardoor zijn er in Nederland relatief weinig consulten.’ Dat blijkt ook uit de cijfers; per hoofd van de bevolking worden er 5,9 consults per jaar gedaan. In Spanje is dat liefst 8,7. Bovendien worden in de Nederlandse ziekenhuizen veel mensen op één dag behandeld, in tegenstelling tot in andere Europese landen. Ook dat kan schelen wat betreft de druk op medisch specialisten.

Stress

‘Vooralsnog vormt het relatief geringe aantal medisch specialisten geen probleem. Elk jaar bezoeken 7 miljoen mensen er een en dat gaat goed’, laat een woordvoerder van de NVZ weten. ‘Anderzijds is onlangs bekend geworden dat 70 procent van de huisartsen last heeft van stress.’ (ANP | Foto: ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.