Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Remco Coppen wint Volksgezondheidsprijs 2010

Mark van Dorresteijn
Remco Coppen heeft op 7 april 2011 de Volksgezondheidsprijs 2010 gewonnen voor zijn proefschrift over orgaandonatie, waarop hij vorig jaar promoveerde bij Tranzo aan de Tilburg University.
Remco Coppen wint Volksgezondheidsprijs 2010

De jury koos uit 19 proefschriften voor het onderzoek van Remco Coppen vanwege de verbinding die hij legt tussen praktijk en wetenschap, vanwege de originaliteit van de methode, de combinatie van juridisch en empirisch onderzoek, en zijn publicaties en de bijdrage van het onderzoek aan de structuur en het functioneren van de gezondheidszorg.

Onderzoek naar ogaandonatie

Remco Coppen onderzocht bij het Nivel of verandering van het donorregistratiesysteem zou kunnen leiden tot meer donoren. In Nederland staan ongeveer 1300 mensen op de wachtlijst voor een donororgaan, maar er zijn niet meer dan zo’n 200 tot 220 donoren per jaar. Coppen vergeleek de beslissystemen in verschillende landen met het Nederlandse. Na correctie voor de aantallen verkeersdoden en herseninfarcten kwam hij tot de conclusie dat verandering van het registratie- of beslissysteem het tekort aan donoren waarschijnlijk niet zal verminderen. In de praktijk blijken namelijk in alle landen nabestaanden het laatste woord te hebben, ongeacht het gehanteerde systeem. Coppen suggereert daarom in te steken op het contact met de nabestaanden – dit verklaart het succes van het Spaanse systeem – en op knelpunten in het donatieproces in de ziekenhuizen.

Volksgezondheidsprijs

De Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap (V&W) kent de Volksgezondheidsprijs jaarlijks toe aan een beginnend onderzoeker die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt bij de wetenschappelijke bestudering van een maatschappelijk probleem. Het gaat om onderzoek dat – op termijn – een bijdrage levert aan de verbetering van de gezondheidstoestand van de Nederlandse bevolking of van specifieke groepen daarbinnen. Of aan verbetering van de structuur en het functioneren van (onderdelen van) de Nederlandse gezondheidszorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.