Resultaat kleine ziekenhuizen daalt fors

Grote ziekenhuizen zien hun omzet groeien, terwijl kleine ziekenhuizen het gemiddeld genomen financieel steeds moeilijker hebben. Dat beeld komt naar voren uit de eerste scan van de jaarrekeningen van 2015 van algemene ziekenhuizen door accountants- en advieskantoor BDO.
Geld-ziekenhuizen-Fotolia_43579791_450.jpg
Het gemiddeld resultaat van kleine ziekenhuizen halveert. - Foto: Fotolia

De jaarrekeningen van ziekenhuizen laten een vertekend beeld zien door de invoering van de integrale tarieven. Op het eerste gezicht neemt de omzet van ziekenhuizen maar liefst met 16 procent toe. Maar daar zit de omzet voor honoraria van medisch specialisten bij in. Zonder die honoraria bedraagt de omzetgroei slechts 2 procent. Opvallend is dat vooral grote ziekenhuizen groeien. Groot is in de definitie van BDO een omzet van 300 miljoen euro of meer. Dat zijn 21 ziekenhuizen. ‘Het lijkt erop dat grote ziekenhuizen profiteren van de concentratie van complexe zorg’, stelt Chris van den Haak, partner en onderzoeker

1
61

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.