Revalidatie COPD-patiënten MMC levert positieve resultaten op

Chronisch longpatiënten ervaren na hun deelname aan het longrevalidatieprogramma van Máxima Medisch Centrum minder ziekteverschijnselen en een hogere kwaliteit van leven. Ook worden zij minder vaak opgenomen in het ziekenhuis.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
MMC
© BURGER / PHANIE / Science Photo Library

Dat blijkt uit patiëntonderzoek naar aanleiding van het longrevalidatieprogramma van het MMC. Iedere patiënt volgt een persoonlijk programma, dat voornamelijk is gericht op leefstijlverbetering.

In het onderzoek werden de resultaten vóór de revalidatie werden vergeleken met die erna. Daaruit bleek onder andere dat nog maar een derde van de patiënten na de revalidatie last heeft van kortademigheid. Ook nam het aantal longaanvallen drastisch af. In het jaar na de revalidatie had 57 procent van de patiënten geen longaanval.

Verbetering spierkracht

Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 78 procent. ‘Een prachtig resultaat, dat een belangrijk effect heeft’, aldus longarts Lidwien Graat van

0
552

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.