Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatie vraagt geld voor innovatie

Revalidatiecentra willen een aparte financiering voor innovatie. Ze krijgen vanaf 2009 betaald in diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s).

In de revalidatie-dbc’s zit geen bedrag voor vernieuwing, stelt brancheorganisatie Revalidatie Nederland. Woordvoerder Karin van Londen: “In onze dbc’s zitten bijna alleen behandeluren en weinig overhead. We kunnen dus ook nergens op bezuinigen om geld over te houden voor innovatie.”

De dbc’s zijn nog in ontwikkeling en de sector hoopt dat vanaf 2011 er een onderdeel in komt voor innovatie. Van Londen: “Het zou zonde zijn als in de tussenliggende jaren de vernieuwing stilstaat.”

Revalidatie Nederland heeft de maatschappelijke opbrengst van revalidatie laten onderzoeken door de Stichting Economisch Onderzoek. Die winst bedraagt volgens de economen 1,7 miljard euro, uitgedrukt in levensjaren in goede gezondheid (quality adjusted life years). Tegenover 395 miljoen euro kosten staan 2,1 miljard euro aan opbrengsten: meer kwaliteit van leven voor de patiënt en diens partner, lagere kosten voor de overige gezondheidszorg, zoals thuiszorg of ziekenhuis, en eerdere terugkeer naar het werk. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Rob Smeets hoogleraar revalidatiegeneeskunde

Rommelse en De Jonge: succesvol veranderen in longrevalidatie

Dbc’s bedreigen voortbestaan ggz-instelling

Ggz krijgt meer langlopende dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.