Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Revalidatiezorg over op dbc’s

Mark van Dorresteijn
De geriatrische revalidatiezorg (grz) gaat per 1 januari 2013 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) over naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). De grz wordt daardoor vanaf volgend jaar gefinancierd op basis van de DBC-productstructuur.
Revalidatiezorg over op dbc’s

De overheveling leidt naar verwachting tot een betere aansluiting tussen ziekenhuiszorg en geriatrische revalidatiezorg en het mogelijk maken van intensieve revalidatieprogramma’s. Dit zorgt voor meerkwaliteit en de opnametijd binnen een zorginstelling wordt korter.

Ketenzorg

Door de overheveling kan ook de zorgketen efficiënter ingericht worden omdat verschillende vormen van zorg vanuit dezelfde structuur bekostigd worden. Zorgverzekeraars kunnen beter afspraken maken doordat zij de regie krijgen over de hele keten van geriatrische revalidatiezorg. De DBC-productstructuur biedt zorgverleners ruimte om gedifferentieerde zorg te verlenen, waardoor patiënten de behandeling krijgen die bij ze past.

Zorgproducten 2013

De nieuwe zorgproducten voor 2013 zijn gebaseerd op de behandelduur (aantal verpleegdagen) en de intensiteit van de behandeling. De zorggegevens die 32 zogeheten voorloperinstellingen hebben geregistreerd vormen hiervoor de basis. Daarnaast leverde een deel van deze aanbieders kostprijsinformatie voor de productprijsberekening en de tarieven. Vanaf 1 juli kunnen instellingen het DBC-pakket testen.

Proeftuinen

Zorgorganisaties bereiden zich al sinds 2009 voor op de overheveling. In 2011 begonnen de eerste zorgorganisaties in proeftuinen te experimenteren met vernieuwingen en te oefenen met ketenafspraken.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

3 REACTIES

  1. En weer gaat het om meer efficiency rond de directe patientenzorg. Daarvoor moeten weer meer controleurs in dienst genomen worden om dit te controleren inclusief de nodige managers om die controleurs aan te sturen. Wanneer gaat de efficiency nu eens werkelijk doorgevoerd op die plek waar werkelijk te bezuinigen is, namelijk in de top?

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.