Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijn voor probleemgedrag bij dementie

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Verenso en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) hebben een nieuwe richtlijn uitgebracht over het omgaan met probleemgedrag bij mensen met dementie. Volgens de onderzoekers verbetert de nieuwe richtlijn de levenskwaliteit van patiënten en leidt het tot een effectievere multidisciplinaire samenwerking.
dementerenden
Foto: Adobe Stock

Depressieve gedragingen, angst, apathie, psychotisch- en geagiteerd gedrag zijn volgens de onderzoekers vormen van probleemgedrag. De nieuwe richtlijn levert bewijsmateriaal voor elk van deze gedragingen over farmacologische, psychologische- en psychosociale samengevatte en beoordeelde interventies. Een richtlijn is nog nooit eerder op soortgelijke wijze beoordeeld, aldus de samenwerkende partijen.

Levenskwaliteit verbeteren

De nieuwe richtlijn zou moeten bijdragen aan een betere levenskwaliteit van mensen met geheugenproblemen en probleemgedrag. Daarnaast zou het ook aan een betere samenwerking tussen diverse disciplines moeten bijdragen. ‘Een belangrijk doel van de richtlijn is om de lijdensdruk te verminderen, zowel van de persoon met dementie zelf, maar vaak ook van degenen die voor de persoon met dementie zorgen’, vertelt Sytse Zuidema, voorzitter richtlijn en hoogleraar UMCG.

Om de lijdensdruk te verlagen, kan een gedragsverandering nodig zijn. Maar dat is niet altijd mogelijk, aldus Zuidema. ‘Lijdensdruk en gevaar kunnen ook afnemen als enkel de omgeving verandert en interventies zich concentreren op verlichting van de belasting van de (mantel)zorgers.’

Uitgangspunten

De nieuwe richtlijn is een herziening van de richtlijn uit 2008. Naast Verenso en het NIP hebben vertegenwoordigers van V&VN, de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie en de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie de aanbevelingen voor de behandelingen geformuleerd.

Centraal in de richtlijn staat de multidisciplinaire/methodische aanpak: eerst onderzoeken wat er aan de hand is, daarna behandelen. Bovendien wordt er nadruk gelegd op het monitoren en evalueren van psychofarmaca. Daarbij worden er handvatten aangereikt om mensen met geheugenproblemen de gepaste medicatie te geven.

Volspuiten met medicatie

De richtlijn om psychofarmaca te evalueren, voorkomt dat mensen met dementie onnodig worden volgespoten met medicatie. In lijn met de vernieuwde richtlijn is het landelijk onderzoek ‘Beter af met minder’ gestart, waarbij onnodig medicatiegebruik onder dementeren met probleemgedrag wordt tegengegaan. Treant Zorggroep is onder meer van de partij. ‘Beter af met minder’ is onderdeel van een samenwerking tussen Universitair Netwerk Ouderenzorg-UMCG en Vilans.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.