Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate en Philips ontwikkelen virtueel ziekenhuis

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Rijnstate en Philips gaan een 10-jarige samenwerking aan om meer zorg binnen de ziekenhuismuren naar de thuissituatie van patiënten te verplaatsen. De partners bouwen daarom een digitaal ziekenhuis. Hiermee willen zij ‘een gezamenlijke invulling geven aan de kliniek van de toekomst.’
ziekenhuis, Rijnstate Philips e-health zorg
Rijnstate gebruikt voor constante monitoring van patiënten de Biosensor. Foto: Philips

Met de nieuwe samenwerking willen Rijnstate en Philips het langdurige partnerschap voor beeldvormende apparatuur uitbreiden. Daarbij wordt er ingezet op ‘minder zorg in het ziekenhuis en meer zorg dichtbij huis.’ Dat meldt Philips woensdagochtend.

Duurzame zorgmodellen

De samenwerkende partijen melden dat het een uitdaging voor ziekenhuizen is om de zorgkwaliteit en de patiëntbeleving te verbeteren en tegelijkertijd naar kostenverlaging te streven. Volgens hen is er behoefte aan duurzame zorgmodellen. ‘Om een hoge kwaliteit van zorg te kunnen blijven leveren en tegelijkertijd kosten te beheersen, zijn zorgaanbieders hun zorg anders aan het inrichten’, aldus Henk Valk, CEO Philips Benelux.

Van verpleegafdeling tot thuis

Philips en Rijnstate willen vorm geven aan ‘de kliniek van de toekomst, waarbij monitoring van de gezondheid van patiënten een essentieel onderdeel is.’  Philips gaat daarom haar patiëntbewakings- en monitoringoplossingen op diverse afdelingen van Rijnstate inzetten, onder meer op de Intensive Care en de verpleegafdelingen. Zo wordt op de verpleegafdelingen een de Biosensor ingezet. Deze sensor wordt door de patiënten op de borst gedragen en meet zo op afstand hun vitale functies. ‘Verschillende technologieën worden ingezet om een naadloze overgang tussen de verschillende afdelingen van Rijnstate te creëren en uiteindelijk naar het verpleeghuis of naar huis.’

Om ziekenhuiszorg meer naar de thuissituatie te verplaatsen, willen Rijnstate en Philips een virtueel zorgcentrum bouwen. Vanuit dat centrum kunnen zorgverleners patiënten zowel binnen als buiten het ziekenhuis monitoren. Volgens Wim van Harten, voorzitter raad van bestuur van Rijnstate, moeten zorgprocessen anders worden ingericht en is het aanbieden van technologische oplossingen alleen niet voldoende. ‘Het is natuurlijk van essentieel belang dat, zodra een signaal afgaat, een zorgverlener snel bij de patiënt thuis kan zijn of de patiënt snel naar het ziekenhuis gebracht wordt, zodat de patiënt adequaat wordt opgevangen.’

Minder bedden in ziekenhuis

Rijnstate verwacht dat de inzet van deze e-health toepassingen kan leiden tot een verminderde ligduur in het ziekenhuis en op termijn een afname van het aantal benodigde ziekenhuisbedden. ‘Technologie kan ervoor zorgen dat, als de gezondheidstoestand van de patiënt erom vraagt, vrijwel ieder bed thuis in het verzorgingsgebied van Rijnstate tot een gemonitord bed kan worden omgevormd.’ Rijnstate en Philips verwachten dat dit ervoor kan zorgen dat Rijnstate van 650 bedden in het ziekenhuis tot potentieel 450.000 bedden in de regio uitgroeit.

Menzis

Rijnstate onderzoekt in een serie snelle, wetenschappelijk te evalueren pilots welke patiënten in aanmerking komen voor deze ‘thuisobservatie’. Zij denken aan patiënten met een chronische aandoening zoals COPD of hartfalen. Ook patiënten die een chirurgische ingreep zoals een maagverkleining of darmoperatie hebben ondergaan kunnen in aanmerking komen voor dit type zorg. Voor een patiëntvriendelijk en efficiënt verloop, wil Rijnstate de pilot in afstemming met alle betrokken partijen in het zorgnetwerk verrichten.

Eerder berichtte Zorgvisie al dat Rijnstate in haar meerjarenovereenkomst met Menzis via een pilot in kaart bracht wat de toekomstige verblijfscapaciteit en bijbehorende dienstverlening van een ziekenhuis zou moeten zijn. ‘Met Philips wordt hier nu praktisch invulling aangegeven’, aldus Rijnstate.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.