Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicocompensatie is mogelijk staatssteun

Minister Ab Klink heeft ziekenhuizen die door de wijziging in het bouwregime in de problemen komen financiële compensatie beloofd. Uit onderzoek van het weekblad re.Public blijkt dat de Europese Commissie daar een stokje voor kan steken. Kamerlid Edith Schippers (VVD) stelt vandaag schriftelijke vragen aan de minister naar aanleiding van dat onderzoek.
Risicocompensatie is mogelijk staatssteun

Minister Klink maakt ziekenhuizen vanaf dit jaar zélf verantwoordelijk voor hun vastgoed. Die beleidswijziging leidt tot financiële problemen bij ziekenhuizen met nieuwbouwplannen, want ze kunnen die vastgoedkosten niet terugverdienen. De minister heeft de ziekenhuizen daarop financiële compensatie beloofd. Het blad re.Public meldt nu dat deze compensatie op de tocht staat.

Commissie Havermans

Klink installeerde in maart van dit jaar een zogenaamde ‘commissie van wijzen’. Die commissie, onder voorzitterschap van Ad Havermans, onderzoekt op dit moment of ziekenhuizen in aanmerking komen voor compensatie door de minister. De ‘commissie van wijzen’ maakte onlangs bekend haar advies op 1 oktober te kunnen presenteren.

Staatssteun

Klink spreekt over die compensatie als ware het nadeelcompensatie. “Maar niet elke compensatie voor wijzigingen in overheidsbeleid kan zomaar geschaard worden onder de noemer nadeelcompensatie”, stelt Johan van de Gronden, hoogleraar Europees Recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen in re.Public. “Er is veel voor te zeggen dat deze compensatie van Klink staatssteun is en geen nadeelcompensatie.”

Technisch failliet

Staatssteun is volgens het EG-verdrag slechts bij uitzondering toegestaan als de Europese Commissie die steun goedkeurt. “Ik zou minister Klink daarom willen adviseren zijn plannen voor te leggen aan de Europese Commissie”, aldus Van de Gronden. Dat proces neemt volgens de professor zes tot negen maanden in beslag. “Maar indien partijen in beroep gaan bij de Europese rechter kan het aanzienlijk langer duren”, legt de hoogleraar uit. Die extra tijdspanne lijkt een probleem voor ziekenhuizen met nieuwbouwplannen. “Ziekenhuizen die bezig zijn met een nieuwbouwproject, kunnen in het slechtste geval technisch failliet gaan als er niet snel compensatie komt”, aldus Arjan Windhorst van de NVZ vereniging van ziekenhuizen.

Risico

“Ik zou het risico van niet-melden niet willen nemen”, stelt Marc van der Woude, hoogleraar Mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in het weekblad. “Mochten de rechter of de Commissie oordelen dat de overheid ten onrechte staatssteun heeft verleend, dan kunnen zij Klink verplichten zijn steun per direct terug te vorderen. En dan ontstaat er pas écht een probleem in de zorg.”

Kamervragen

VVD-Kamerlid Edith Schippers stelt vandaag schriftelijke vragen aan minister Klink (VWS) en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) naar aanleiding van het onderzoek van re.Public. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Het artikel over de risico’s van bouwen in de zorg

Het Zorgvisie bouwcongres

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.