Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

RIVM verliest rechtszaak tegen huisarts

Mark van Dorresteijn
Huisarts Hans van der Linde uit Capelle aan den IJssel wordt niet gestraft voor zijn kritische uitlatingen over het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en directeur Roel Coutinho. Dat heeft de rechtbank in Middelburg bepaald.
RIVM verliest rechtszaak tegen huisarts

Het RIVM was naar de rechter gestapt omdat de arts de integriteit en onafhankelijkheid van het instituut en Coutinho ten onrechte ter discussie zou hebben gesteld.

Vraagtekens bij griepvaccin en salaris Coutinho

De huisarts had in verschillende media vraagtekens gezet bij het nut van het griepvaccin. Hij twijfelde ook aan de onafhankelijkheid van RIVM-directeur Roel Coutinho. Omdat Coutinho werkt voor instellingen die door farmaceutische bedrijven worden betaald, zou hij niet onafhankelijk zijn. De rechtbank weegt mee dat Van der Linde afstand heeft genomen van de suggestie dat Coutinho niet integer zou zijn.

Onafhankelijkheid

Het RIVM heeft altijd benadrukt dat het Van der Linde vrijstaat om vraagtekens te zetten bij het nut van het griepvaccin. Maar het gaat volgens het instituut te ver als hij beweert dat het RIVM niet onafhankelijk is. Dat zou het vertrouwen van de bevolking in het RIVM kunnen schaden en dat kan ertoe leiden dat mensen zich niet meer laten vaccineren. De uitspraken zouden volgens het RIVM ook nadelig kunnen werken bij de bestrijding van een uitbraak van een infectieziekte.

(Zorgvisie/Novum – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

3 REACTIES

 1. ik zou iedereen het boek
  ” het dokter word wakker” aan willen raden.
  Daarin worden ook vraagtekens geplaatst bij de onafhankelijkheid van het RIVM en de overheid en de noodzaak van inentingen. Sterker nog, inentingen kunnen zelfs schadelik zijn. EN als je er logisch over na denkt is het ook niet gek. Er gaat zo veel geld om in de farmaceutische industrie, daar zal er alles aan gedaan worden om gebruik van vaccins (ook als het minder noodzakelijk is)te bevorderen.

 2. Lees alle reacties
 3. Had al stiekem gehoopt dat deze ferme huisarts(die ik mij ook wensen zou!)zou winnen!
  Ab en consorten nemen het ook niet zo nauw met de fles op tafel(om hun feestje te vieren)!
  ook als je ziet, dat ze Klink hebben geadviseerd voor honderden miljoenen het schip in te gaan!

 4. Ik heb een flinke poos bij de RIVM gewerkt, en de suggestie dat de RIVM onafhankelijk is, verrast mij. De RIVM wordt gefinancierd door VWS. Carriere wordt gemaakt door VWS te vriend te houden, niet door wetenschappelijk hoogstaand werk te leveren. Menig doorlopend project kent geen doorlopende financiering, waardoor elk jaar weer moet worden gebedeld bij VWS. Hierdoor blijft de invloed van VWS groot, en kan VWS in veel gevallen de conclusie dicteren. Hierdoor is de RIVM populair bij VWS, want universiteiten leveren weliswaar beter werk af tegen fors lagere kosten, maar zij zijn veel lastiger aan te sturen. het gebrek aan onafhankelijkheid is dus het bestaansrecht van RIVM. Daar staat tegenover dat het RIVM geen functie meer heeft voor VWS als het niet als onafhankelijk wordt gezien door de pers en bevolking. De doen alsof het RIVM onafhankelijk is, is eveneens belangrijk voor het voortbestaan. Maar als het RIVM echt onafhankelijk zou willen zijn dan moet de onafhankelijkheid voor alle werkzaamheden worden vastgelegd in de wet (zoals dat ook bij andere instituten het geval is), en dan moeten de financiele stromen eveneens voor vele jaren vastliggen. Daarnaast moet de invloed van de Algemene Bestuursdienst op de aanstelling van de RIVM top worden afgeschaft.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.