Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robot reduceert stress op kinderafdeling UMC+

De zorgrobot Mr. Pepper heeft een week doorgebracht in het Maastricht UMC+. De reacties zijn enthousiast, meldt het vakblad TzV, vakblad voor verzorgenden: ‘Hij heeft een magisch effect op kinderen.’
pepper2.jpg

Mr. Pepper is een sociale robot speciaal ontwikkeld voor taken zoals het begroeten van bezoekers en het bieden van ondersteuning bij bewegingsoefeningen. Hij heeft een week doorgebracht in het academisch ziekenhuis van Maastricht en heeft volgens programmacoördinator en voormalig verpleegkundige Esther Lacko voornamelijk een positief effect op de kinderen die op de kinderafdeling verblijven: ‘We hoorden al van het VUmc in Amsterdam dat ze goede resultaten boeken qua stressreductie op de kinderafdeling, en dat werd hier bevestigd: de kinderverpleegkundigen merkten dat hun patiëntjes er vrolijk van werden, en minder verdrietig waren’, vertelt Lacko in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen.

Geheugenspelletjes
Ook nam Mr. Pepper een ‘kijkje’ op de polikliniek Orthopedie en in de kliniek op de afdeling Geriatrie en Interne, en op een chirurgische afdeling. Lacko: ‘Op de verpleegafdeling is hij bij ouderen geweest om met hen geheugenspelletjes te doen. Het is opvallend hoe makkelijk mensen afstappen op deze robot. Je zou verwachten dat ze het wat griezelig vinden, maar iedereen is enthousiast.’ Het ziekenhuis gaat onderzoeken of het een Mr. Pepper kan aanschaffen.

Innovatieve oplossingen 
Het bezoek van de robot was in het kader van het programma ‘Polikliniek en Beddenhuis van de Toekomst’, waarvan Esther Lacko programmacoördinator is. In dit programma wordt geëxperimenteerd met innovatieve oplossingen voor de zorg. Lacko: ‘We hebben zowel voor de polikliniek als het beddenhuis een nieuw werkconcept ontwikkeld en zijn nu met experimenten aan het uitwerken hoe we dit gaan realiseren. Het uitgangspunt is dat er meer tijd en aandacht naar de cliënt gaat.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.