Ronnie van Diemen: ‘Goede zorg vraagt om een open mind’

Goede zorg vraagt om een cultuur waarin zorgverleners zich psychologisch veilig voelen om te reflecteren over het eigen handelen. Een cultuur waarin zorgverleners met een open mind proberen te leren van fouten. Dat zegt inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd Ronnie van Diemen in een reactie op het Signalement ‘Veilige zorg, goede zorg’ van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
IGJ-inspecteur-generaal Ronnie van Diemen krijgt het Signalement 'Veilige zorg, goede zorg?' overhandigd van Maartje Schermer van het CEG.
IGJ-inspecteur-generaal Ronnie van Diemen (l) krijgt het Signalement 'Veilige zorg, goede zorg?' overhandigd van Maartje Schermer (r) van het CEG.

Focus op veiligheid leidt niet altijd tot goede zorg. Die boodschap heeft het CEG-Signalement ‘Veilige zorg, goede zorg’, dat het CEG op 4 april heeft overhandigd aan Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Als zorgorganisaties doorschieten in het streven naar veilige zorg, verliezen ze andere waardes uit het oog. Myrthe Lenselink, auteur van het CEG-rapport, schetst dit aan de hand van twee voorbeelden. Een ziekenhuis zet alles op alles om valincidenten te voorkomen. Daarom is de regel dat patiënten na een operatie niet het bed mogen verlaten. Ook niet om hun sanitaire

0
1464

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.