Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rotterdam kort zorginstanties wegens topsalaris

De gemeente Rotterdam vordert zestigduizend euro terug van 34 zorginstanties waar de bestuurders topsalarissen verdienen. Dat meldt de Telegraaf vandaag.
thumbsdownfotolia.jpg

Het stadhuis kort de instanties omdat de bestuurders boven de balkenendenorm verdienen of omdat zij riante ontslagvergoedingen hebben uitgekeerd. ‘Geld voor zorg hoort naar de zorg te gaan. Wij betalen niet mee aan topsalarissen’, zegt wethouder Hugo de Jonge (Zorg) in de Telegraaf. ‘Nu gaan wij voor het eerst terugvorderen.’

Aanbesteding
Het stadhuis bracht vorig jaar en dit jaar al in kaart hoeveel bestuurders boven de norm van 178.000 euro verdienen. De meeste instellingen, zo’n 28, worden gekort op de betalingen. ‘Dit zijn instanties die een contract met de gemeente hebben afgesloten na een aanbestedingsprocedure. In het contract stond luid en duidelijk dat hun bestuurders niet meer mochten verdienen dan de balkenendenorm. Was dat het wel het geval dan zouden wij ze korten. Ze hebben dit ondertekend en afspraak is afspraak. Ze wisten waar ze aan begonnen’, zegt de stadsbestuurder.

Rechtszaak
Zes aanbieders met een of meer Rotterdamse subsidies worden eveneens gekort. Hoewel andere gemeenten in Nederland met een soortgelijke aanpak werden teruggefloten door de rechter, denkt Rotterdam sterk in de schoenen te staan. ‘De meesten hebben een contract afgesloten en wisten waar ze aan begonnen. Het zou mij verbazen als instanties die nu gekort worden op hun subsidie tijd en geld vrij maken om een rechtszaak te beginnen. Daarnaast korten wij proportioneel, dus alleen op het Rotterdamse deel van het zorgbudget. Dat is wel anders dan wat andere gemeenten hebben gedaan.’ De instantie die het meest gekort wordt is Mentaal Beter. Daar wordt meer dan 16.000 euro teruggevorderd. Antes, dat gespecialiseerd is in psychiatrie en verslavingszorg, kan fluiten naar een bedrag van meer dan 15.000 euro.

Topinkomens
Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen sterk uiteen. Abvakabo FNV maakt zelfs een jaarlijkse schandpaal met veelverdienende bestuurders. Ook gemeenten zetten bestuurders steeds vaker onder druk. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.