Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 200.000 kunstheupen en –knieën staan geregistreerd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlands Orthopedische Vereniging heeft ongeveer 125.000 heupimplantaten en 90.000 knie- implantaten geregistreerd. Hiermee is van 95 procent van de heupen en knieën in ons land bekend in wiens lichaam ze zitten.
Ruim 200.000 kunstheupen en –knieën staan geregistreerd
Foto: Wikipedia

Dit blijkt uit de eerste LROI-rapportage die gisteren is gepubliceerd. De registratie vond plaats van 2007 tot mei 2012. Deze landelijke online-registratie is bedoeld om implantaten snel te kunnen opsporen als er iets mis mee zou zijn.

Afname heroperaties

Het register verschaft patiënten, orthopedisch chirurgen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en industrie informatie over de op de Nederlandse markt verkrijgbare knie- en heupprotheses. Continue monitoring van de implantaten moet leiden tot betere nascholing in de gebruikte medische technieken. Uiteindelijk moet het aantal heroperaties hierdoor afnemen. Dit levert volgens de orthopeden op de lange termijn een aanzienlijke kostenreductie op voor de gezondheidszorg. Op dit moment vinden de orthopeden het nog te vroeg om betrouwbare analyses te doen, vanwege het ontbreken van overlijdensgegevens en een nog te korte follow-up tijd.

Zorgverzekeraars tonen interesse

Ook Zorgverzekeraars zijn geïnteresseerd in de langetermijnresultaten uit de registratie. De gegevens hopen zij te kunnen gebruiken tijdens hun zorginkoop, om daarmee de discussie over kwaliteit te kunnen voeren. Sjoerd Terpstra, senior beleidsadviseur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland: ‘Na een aantal jaren van ontwikkeling is het nu zaak dat de resultaten op ziekenhuisniveau transparant worden. Het is een goede ontwikkeling om de registratie verder uit te bouwen naar een meer klinische registratie, waarbij de resultaten van de behandeling zichtbaar worden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.