Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 221 duizend Nederlanders met ernstige psychische aandoening

Redacteur Zorgvisie
Er waren in 2015 ruim 221 duizend mensen die kampten met een ernstige psychische aandoening (EPA). Een jaar eerder waren dat er nog 5000 minder. Dat blijkt uit cijfers die zorgverzekeraars hebben aangeleverd bij Vektis.
Depressie-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Jaarlijks bedragen de zorgkosten voor Epa-cliënten 4,7 miljard euro, blijkt uit de aangeleverde cijfers. Dat betekent dat elke cliënt per jaar gemiddeld 21 duizend euro kost. Vektis analyseerde de gegevens die zorgverzekeraars aanleverden en bekeek per gemeente hoeveel mensen kampen met ernstige psychische aandoeningen, wat hun kenmerken zijn en hoe hoog de zorgkosten voor deze mensen waren.

Opvang cliënten met een ernstige psychische aandoening
Cliënten met een EPA krijgen vaak vanuit verschillende zorgsystemen hulp: ze worden niet alleen vanuit de ggz geholpen, maar ook vanuit de verslavingszorg en forensische zorg. Uit eerder onderzoek van KPMG bleek dat het aantal cliënten in de gespecialiseerde ggz (sggz) in 2015 daalde. Desondanks is het nog altijd de grootste tak binnen de ggz, met in totaal 900 duizend mensen die sggz ontvangen. Tegelijkertijd is het aantal mensen met een psychische stoornis die hulp krijgen van de poh-ggz bij de huisarts de afgelopen jaren flink toegenomen, evenals het aantal mensen dat zorg ontvangt vanuit de basis-ggz.

Geestelijke gezondheidszorg
De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. >>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.