Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 31 miljoen nodig voor acute zorg

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Voor verbetering van de kwaliteit van de spoedzorgketen is maximaal ruim 31 miljoen euro nodig. Dat blijkt uit de budgetimpactanalyse van de NZa die minister Bruins naar de Kamer heeft gestuurd.
AVG
stock.adobe.com

In dezelfde brief laat hij weten dat het kwaliteitskader niet onder een nieuw wetsvoorstel valt dat de invoering van kwaliteitskaders in de zorg kan tegenhouden vanwege de financiële gevolgen. Dat betekent dat het nieuwe kwaliteitskader voor de spoedzorg wordt uitgevoerd na inschrijving in een register.

Gebrek aan gekwalificeerd personeel

Uit de budgetimpactanalyse blijkt dat vooral kleine en middelgrote ziekenhuizen zonder opleidingsvoorzieningen aangeven moeite te hebben om aan gekwalificeerd personeel te komen. Maar ook een deel van de ziekenhuizen die al voldoen aan de nieuwe normen maken zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt.
De NZa heeft gekeken naar de aanwezigheid van ervaren artsen op de seh, naar de snelheid waarmee geriatrische expertise kan worden ingezet en naar de aanwezigheid van ondersteunende specialismen. De knelpunten zitten vooral bij de aanwezigheid op de seh van artsen met minimaal twee jaar ervaring en bij de beschikbaarheid van medisch specialisten of verpleegkundig specialisten met geriatische expertise.

62 ziekenhuizen voldoen niet aan één of meer normen

Alle 87 seh’s hebben meegedaan aan het onderzoek. Er zijn 25 ziekenhuizen die reeds voldoen aan alle normen terwijl er 62 ziekenhuizen zijn die niet aan één of meer normen voldoen. Invoering van de normen moet leiden tot een snellere doorlooptijd van patiënten, minder diagnostiek en vervolgonderzoek, tevredener patiënten en minder heropnames en minder complicaties. De inzet van meer gespecialiseerde ouderengeneeskunde moet leiden tot meer passende zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.