Ruim een jaar na dato: hoe staat het met de AVG-kramp?

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Medisch onderzoekers werken met grote datasets gecodeerde persoonsgegevens. In hoeverre beïnvloedt de AVG nu echt de dagelijkse praktijk van (top)klinisch wetenschappelijk onderzoek? Wat kunnen we zeggen over de gevolgen van de wet op de medische wetenschap, ruim een jaar na dato?

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AVG en data research
Foto: © AlexRaths/Getty Images/iStock

De AVG is een Europese regelgeving waarin de vereisten staan waar men aan moet voldoen bij de verwerking (het verzamelen, gebruiken en opslaan) van persoonsgegevens. Alle herleidbare gegevens moeten volledig geanonimiseerd worden. Onderzoekers binnen umc’s en topklinische ziekenhuizen werken vaak met gevoelige informatie. Zij krijgen daardoor al snel te maken met de wet.

Data vergelijken

De invloed van de AVG is ten eerste goed merkbaar bij retrospectief onderzoek. Een populaire methode binnen (top)klinisch wetenschappelijke studies, waar met dossiergegevens gewerkt wordt. Vergelijkingen door de tijd heen, of juist tussen patiëntgroepen, kunnen nuttige informatie opleveren over bijvoorbeeld het succes van een behandeling.

0
523

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.