Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVS: ‘Houd de eerstelijnszorg overeind’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De eerste lijn staat al jaren onder druk, hier moet dringend verandering in komen. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving in het dinsdag gepubliceerde rapport ‘De basis op orde’.
RVS houd de eerste lijn overeind
© monkeybusinessimages / Getty Images / iStock
Premium

De RVS geeft vier uitgangspunten

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. Ik sta achter de vier uitgangspunten van de RVS maar zou daar dit punt aan willen toevoegen: vervang het huidige stelsel van eigen risico door een van redelijke eigen bijdragen voor *alleen* zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg.

   Zoals daar zijn: bezoek aan de spoedeisende hulp (SeH), de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom of (terug)verwijsbrief van een arts.

   Door daar bijv. respectievelijk € 30 tot € 60, € 15 tot € 30 en € 5 tot € 10 voor te vragen wordt overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft.

   Dat zal de druk op de huisartszorg aanmerkelijk verminderen. Als de ervaring van een vriendin van me representatief is, zelfs in grote mate. Zij is doktersassistente en vertelde me dat minstens de helft van de spreekuren in haar praktijk gevuld worden met patiënten die voor een wissewasje komen (zelfverwijzers).

   Zie voor meer informatie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.php, al behoeft die pagina een update.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.