Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVS: verbindt ervaringskennis met het maken van beleid

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Dagelijkse ervaringen van zorgprofessionals en burgers moeten worden meegenomen bij het tot stand komen van beleid. Dat zegt de RVS in een vandaag verschenen essay. Ervaring uit de praktijk is een ‘waardevolle en onmisbare kennisbron voor beleid op alle niveaus’, aldus Pauline Meurs, voorzitter van de RVS.
RVS
Foto: iStock

De RVS is met ruim 17.000 patiënten, cliënten, mantelzorgers, zorg- en hulpverleners, vrijwilligers, bestuurders en gemeenten in gesprek gegaan over De Zorgagenda voor een gezonde samenleving. De plus- en verbeterpunten zijn in het essay Gezien en gehoord – 17.000 ervaringen met zorg en hulp geformuleerd.

Kennisbron

‘De overheid staat voor grote puzzels in zorg en hulp waar geen eenvoudige oplossingen voor zijn’, vertelt Meurs. De RVS heeft de vraagstukken verbonden met de belevingswereld van burgers. ‘Daaruit blijkt dat hun dagelijkse ervaringen een waardevolle en onmisbare kennisbron zijn voor beleid op alle niveaus.’ Beleidsmakers doen er goed aan om ervaringskennis te betrekken bij het tot stand komen van beleid. Zo ontstaat beleid dat voor alle betrokkenen begrijpelijk, herkenbaar en werkbaar is, aldus de RVS.

Drie principes

Centraal in het essay staan de drie principes eenvoud, grenzenwerk en leren. Nieuwe beleidsplannen, maatregelen en initiatieven kunnen de komende jaren aan deze principes getoetst worden. De RVS licht als voorbeeld het principe eenvoud uit. Uit de gesprekken blijkt dat mantelzorgers en zorgverleners regelmatig verdwalen in de overdaad aan regels en formulieren. De RVS vindt daarom dat betrokkenen bij een nieuwe maatregel zich moeten afvragen of een plan voor alle partijen eenvoudig en begrijpelijk is. Geen technische jargon, maar heldere taal. ‘Het is zaak dat politici, beleidsmakers en bestuurders de komende jaren actief verbinding zoeken met de dagelijkse belevingswereld van zorgvragers en zorgverleners’, aldus de RVS.

Check

De RVS constateert dat het werken met de drie gepresenteerde principes het mogelijk maakt dat politici, beleidsmakers, bestuurders en professionals elkaar kunnen aanscherpen en kunnen aanspreken op hun afwegingen. De principes vormen daarbij een check, waarbij er gereflecteerd wordt op het plan en het draagvlak bekeken wordt. Pauline Meurs ziet een interactieve en betrokken inzet van betrokken partijen voor een gezonde samenleving. ‘Daar kunnen politici, beleidsmakers en bestuurders de komende jaren echt op bouwen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.