Dat het personeelstekort snel aangepakt moet worden, staat volgens de RVZ buiten kijf. Bij het aantrekken van de economie zal de arbeidsmarkt al krapper worden. Met de toenemende vergrijzing worden de problemen alleen maar nijpender. Op dit moment werkt 11 procent van de beroepsbevolking in de zorg. Bij ongewijzigd beleid is dat over twintig jaar plusminus 20 procent. De problemen zullen zich vooral in de caresector voordoen, voorspelt de RVZ, omdat hier veel mensen in deeltijd werken.
Effect
De RVZ noemt in zijn advies vier maatregelen die het meest effect hebben op de arbeidsmarkt. Allereerst moet er volgens het adviesorgaan meer gedaan worden aan de preventie van hoge bloeddruk. Daarmee kan de stijging van de zorgvraag teruggedrongen worden.
Door de markt voor persoonlijke dienstverlening, zoals klussendiensten, te ontwikkelen kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Gratis kinderopvang voor mensen met een laag en modaal inkomen verhoogt de arbeidsparticipatie.
Domotica
De arbeidsproductiviteit kan verhoogd worden door verpleeghuizen op een andere manier te bouwen. De exploitatiekosten kunnen met 11 procent dalen door onder meer gebruik te maken van domotica en ict. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de RVZ verricht is.
Het verhogen van de arbeidsproductiviteit mag er echter niet toe leiden dat de kwaliteit van de zorg beneden een bepaald niveau zakt. Daarom adviseert de RVZ om normen voor verantwoorde zorg vast te stellen.
Onorthodox
Of de voorgestelde maatregelen voldoende zijn om de arbeidsproblematiek in de zorg op de lange termijn op te lossen is de vraag. De RVZ is er niet gerust op. De raad sluit niet uit dat in de toekomst “onorthodoxe oplossingen” noodzakelijk zijn. De raad denkt daarbij bijvoorbeeld aan het inhuren van een oppas voor hulpbehoevende ouders of de opname in een verpleeghuis in een provincie waar de krapte op de arbeidsmarkt minder ernstig is. (ZorgVisie – Mario Gibbels)