Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ-adviseur wil samenhang

USG Juristen, auteur van een achtergrondstudie voor de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), is kritisch over het jongste RVZ-advies over toezicht in de zorgsector.

“Het is een gemiste kans dat de RVZ niet expliciet de boodschap heeft afgegeven dat de transitie naar marktwerking een kans moet krijgen. De transitie duurt vijf tot tien jaar en dan is het logisch dat je problemen tegenkomt en veel wisselingen in besturen en raden van toezicht. Dat hoort erbij”, zegt Max Hübner, directeur legal bij USG Juristen.

RVZ-advies

De RVZ heeft net geadviseerd om de Orde van Medisch Specialisten om te vormen tot een publiekrechtelijke beroepsorganisatie. Hübner vindt rolvastheid van alle betrokkenen belangrijker. “De zorgsector is complex en dat vraagt een samenhangende aanpak, vooral als het om de verhouding tussen bestuur en toezicht gaat.”

Publiekrechtelijk toezicht

In opdracht van de RVZ heeft USG in een achtergrondstudie voor het jongste advies onderzocht of een uitruil kan plaatsvinden tussen extern en intern toezicht. De gedachte was dat alles wat een raad van toezicht goed doet niet hoeft worden overgenomen door publieke toezichthouders zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook is onderzocht of vertegenwoordigers van patiënten meer invloed kunnen krijgen in een raad van toezicht. Hübner: “Onze conclusie is dat van ruilen huilen komt. De RVZ stelt terecht dat een raad van toezicht geen publiekrechtelijk toezicht kan houden. Je moet juist een duidelijke scheiding van publiek en privaat toezicht nastreven. De kern van ons advies is dat de kwaliteit van de zorg een open norm moet zijn en dat je niet alles moet dichtregelen. Er moet sprake zijn van een bewegende balans waar je als bestuurder voortdurend op kan reageren. Kortom, er moet ruimte voor bestuur komen.”

Open norm

Een open norm betekent dat de directie van een zorginstelling verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg en dat de inspectie niet op detailniveau de prioriteiten van het kwaliteitsbeleid bepaalt. Hübner begrijpt dat publieke toezichthouders hun werkterrein verbreden. “De Tweede Kamer roept voortdurend om meer toezicht omdat de politici geen vertrouwen hebben in de marktwerking. Er is daardoor ook geen vertrouwen in de bestuurders van zorginstellingen en dan gaan de toezichthouders op zoek naar bewijs.” (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Orde verwerpt RVZ-advies

RVZ wil Orde met gezag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.