Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

RVZ: kosten zorg moeten omlaag

Verzekeraars moeten meer risico gaan lopen, het pakket van ouderenzorg mag niet groeien en de kosten per ziekenhuisbehandeling moeten omlaag.
RVZ: kosten zorg moeten omlaag

Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) in het advies Uitgavenbeheersing in de gezondheidszorg. Als de overheid niet ingrijpt, gaat over vijftien jaar alle inkomensgroei op aan de zorg, voorspelt de adviesraad. De zorguitgaven lopen volgens hem door twee oorzaken uit de hand: zorgaanbieders en verzekeraars kunnen hun risico’s afwentelen op de overheid en de kosten van Nederlandse zorg zijn relatief hoog.

Eigen bijdragen

Om de kosten te beperken, moeten onder meer in de ouderenzorg eigen betalingen komen. Dat moet geleidelijk gaan, zodat mensen kunnen sparen of bijverzekeren. De vergoede ouderenzorg wordt dan op het huidige niveau bevroren. Ook in de ‘lichte ggz’ vindt de raad meer eigen bijdragen gewenst.

Risicoverevening

Ook de risicoverevening moet anders. Verzekeraars moeten niet meer achteraf alle kosten voor chronisch zieken terugkrijgen, maar vooraf een reëel bedrag ontvangen waar ze het mee moeten doen. Dat risico prikkelt ze tot zuinige inkoop, verwacht de RVZ. Als goed voorbeeld van wat zo’n risico vermag, verwijst de raad naar de Wmo en het geneesmiddelenbeleid.

Meer artsen opleiden

Ziekenhuisbehandelingen zijn in Nederland relatief duur, omdat Nederlandse medisch specialisten veel verdienen. De RVZ pleit ervoor het aanbod aan specialisten te vergroten door er meer op te leiden. Ook zouden boven een bepaald volume de tarieven kunnen afnemen.

Niet achteraf bezuinigen

De overheid moet betere ramingen van de zorg hanteren en vooraf vaststellen waar ze het geld aan wil besteden. Zo moet er meer gebeuren aan preventie. “Wij pleiten voor ruzie vooraf en niet achteraf”, zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink. “De overheid moet niet telkens bij overschrijdingen bezuinigen.”

Klink blij met rapport

Minister Klink van VWS ziet het advies als een bevestiging van zijn koers. “Jullie durven voor de troepen uit te lopen, deze richting spreekt mij aan”, zei hij tegen Meijerink bij de overhandiging van het rapport. Klink verwacht veel van marktwerking en van verschuiving van de ziekenhuiszorg naar eerstelijnszorg. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

RVZ vindt ‘rest-AWBZ’ niet nodig

RVZ vreest voor innovatie zorg

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

4 REACTIES

 1. Heer Mijerink, U heeft de bel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt,het inkomen van de specialist is peanuts vergeleken met de totale kosten, erg goedkoop om het weer over deze boeg te gooien, ik kan mij dan ook volledig vinden in het commentaar van de heer Frank Wijffels

 2. Lees alle reacties
 3. De care is duurder dan de cure. De medische specialisten worden weer eens in het verdom-hoekje gegooid;kost de totale gezondheidszorg ca €65 miljard, de cure ca €17,7miljard. Daarvan is minder dan 5% salaris van specialisten en arts-assistenten.D.w.z. ruim minder dan €1 miljard. Zelfs een korting van enkele tien-tallen %-en zal de gezondheidszorg nauwelijks goedkoper maken! Negatieve stemmingmakerij! In Europa is de Nederlandse zorg de beste, met de hardst werkende medische specialisten die loon naar werken krijgen en zorgen dat de wachtlijsten afnemen; dat was de wens van de politiek en die zijn ook echt nederlands, nl. voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Blijft de vraag over of medisch specialisten veel verdienen.

 4. Men moet alle ouderen boven de 65+ gaan opdelen in meedere leeftijden en BOVEN de 74+ plus in RUST gaan laten en de zorg gunnen die men nodig heeft, en deze al kwetbare groep NIET verder de zorg gaan onthouden, in de tussengroep kan men dingen gaan uitproberen, maar het is beter om de TOP van het management eerst te gaan aanpakken met hun TOP-inkomens die alleen maar blijven stijgen om zo begrip te gaan behouden behouden, bij iedereen die wil dat het een sociaal vangnet blijft voor de kwetbare en zwakkeren.
  Met vriendelijke groet,
  Jan Lammers uit Aalten

 5. Wat mij opvalt bij deze berichten is dat er nooit over feiten wordt gesproken. Hoeveel kost de ‘cure’ bijvoorbeeld en welk percentage van het BBP vertegenwoordigt dat? Als de ‘cure’ bv. 20 mld kost is dat ca. 3,5% van het BBP; is dat veel?
  Uiteraard goed omgaan met kosten (en baten) van de zorg, maar men kan zich ook de vraag stellen wat het ons allemaal waard is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.