RVZ voorspelt einde van verzorgingsstaat

Om eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid te stimuleren is het nodig om de verzorgingsstaat af te bouwen. Ook de rol van verzekeraars kan kleiner. Dat voorspelt het de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in de toekomstvisie “Met de kennis van later - Naar een toekomst zorgbeleid”.
RVZ voorspelt einde van verzorgingsstaat
Foto: RVZ

De toekomstvisie is gericht op het jaar 2040 en schetst twee scenario’s. Het eerste scenario, Polderaars, richt zich op nationale belangen waarbij stilstand en elkaar helpen centraal staat. In het tweede scenario, Kosmopolieten, draait het om internationalisering van de zorg en hoge economische en technologische groei.

Eigen verantwoordelijkheid

In beide scenario’s zullen mensen zelf meer aan hun gezondheid moeten doen, zorgtaken oppakken, gezamenlijk zorg inkopen en risico’s delen. De verzorgingsstaat zal daardoor verdwijnen en mensen moeten meer zeggenschap krijgen over de zorg die ze ontvangen. Hoe snel dit zal gaan, blijft onzeker, meent de RVZ. ‘Deze onzekerheid geldt ook voor

9
87

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.