Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

RVZ voorspelt einde van verzorgingsstaat

Mark van Dorresteijn
Om eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid te stimuleren is het nodig om de verzorgingsstaat af te bouwen. Ook de rol van verzekeraars kan kleiner. Dat voorspelt het de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in de toekomstvisie “Met de kennis van later - Naar een toekomst zorgbeleid”.
RVZ voorspelt einde van verzorgingsstaat
Foto: RVZ
Premium

De toekomstvisie is gericht op

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  9 REACTIES

  1. Alle cijfers waar het hier om gaat zijn gebaseerd op garbage.
   Garbage in = carbage out.
   Maar daar kun je dan veel ‘politiek’ op bedrijven of minder zinvolle discussies over voeren.
   wel opmerkelijk: robots als alternatief voor het personeelstekort inde zorg ? Dat is dus wat ik bedoel garbage ! We hebben namelijk een personeelsoverschot in zorg !! Overigens geldt dat met name voor het aantal mensen dat zijn geld AAN de zorg verdient en niet door zorg te leveren maar door mensen die dat doen te vervangen door robots of ze onmogelijke opdrachten te verschaffen.
   We hebben wel heel dure CAO’s ! Dus eigenlijk is de bedoeling, minder personeel met dure CAO’s en daarvoor als alternatief robots met eenmalige aanschafkosten en een beetje onderhoud en afschrijving. Hilarisch om te zien dat robots de zorg aan het bed moeten gaan leveren terwijl simpele digitalisering van overheadprocessen 30 % van de kosten bij VWS, de zorgverzekeraars en in de ziekenhuizen kunnen besparen. Maar ja de werkvloer schrijft dit soort rapporten niet, die worden namelijk geschreven door de mensen die geld verdienen nogmaals AAN ! de zorg , niet door zorg te leveren !

  2. Lees alle reacties
  3. @ Novire:
   Dat Nederland op de VS na het meest uitgeeft aan gezondheidszorg klopt inderdaad. Voor de stelling dat onze *cure* het minst effectief is (algemene gezondheid) zou ik echter graag een link of referentie willen zien, want het is voor het eerst dat ik dat hoor. Op wellicht de peripartumzorg na.
   Verder geven wij zoveel uit aan gezondheidszorg omdat onze care zo goed geregeld is en uit de algemene middelen (vrnl. AWBZ) betaald wordt. Dat is een keuze, geen kwestie van dat de care kostenineffectief zou zijn. (Die kan wel kosteneffectiever, althans qua ouderenzorg: zie mijn alternatieve Masterplan Ouderenzorg. Maar dat is iets anders dan de RVZ propageert.)
   Men kan ook de keuze maken dat verzorgingshuizen alleen nog betaalbaar worden voor de vermogende ouderen, en de niet-vermogende maar bij de kinderen moeten aankloppen. Maar dat is niet mijn keuze.
   Overigens ben ik het wel eens met de RVZ als men stelt dat behandelkosten gemaximeerd zouden moeten worden. Drie tot zeven ton per jaar voor een behandeling die de kwaliteit van leven nauwelijks verbetert en na 20 jaar behandelen slechts twee jaar levensverlenging oplevert is natuurlijk van de gekke. Toch gebeurt dat.
   En er zijn meer dingen waar ik het met de Raad eens ben. Maar de algemene deler van ‘het wordt te duur, we moeten stoppen met een aantal zaken en de lage inkomens moeten maar voor zichzelf zorgen’, dat zou mij tegen de borst stuiten.

  4. Misschien aardig om de cijfers van het CPB over 2014 er nog eens op na te slaan. Sommige grafieken zijn schokkend aangaande zorg; in West – Europa geeft NL (verreweg) het meeste geld uit aan zorg, en is de gezondheidszorg het minst effectief (algehele gezondheid). Uitgaven zorg ca 28 mld en uitgaven sociale zekerheid net iets minder. Deze kostenposten staan op geen enkele wijze in verhouding tot welke andere kostenpost in NL dan ook.

  5. Soms brengt de RVZ objectieve rapporten uit, maar vaak zijn ze doorspekt van ideologische motieven. Dit is er weer zo een. Is dus een soort verkiezingsprogramma. En dan nog een gebaseerd op twee extreme scenario’s. Kan wat mij betreft dus bij het Grote Archief.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.