Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVZ wil Orde met gezag

De Orde van Medisch Specialisten moet worden omgevormd tot een publiekrechtelijke beroepsorganisatie die richtlijnen voor medisch handelen opstelt en desnoods oplegt aan medisch specialisten. Specialisten moeten voortaan verantwoording afleggen aan de raden van bestuur over kwaliteit van zorg.
RVZ wil Orde met gezag

Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg aan minister Klink van VWS in het rapport Governance en kwaliteit van zorg. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, moet het interne toezicht in de zorg beter, stelt de raad. Daarom moeten deskundige zorgverleners basisnormen opstellen voor de kwaliteit van zorg waaraan zorginstellingen moeten voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet toezien op naleving en kunnen straffen. De bevindingen van dit toezicht moeten openbaar zijn, zodat voor iedereen duidelijk is welke instellingen ondermaats presteren.

Publiekrechtelijke beroepsorganisatie

RVZ-voorzitter Rien Meijerink vindt het voor de hand liggen dat de Orde van Medisch Specialisten de basisnormen opstelt, omdat zij daarvoor de deskundigheid in huis hebben. Daarvoor moet de Orde zich wel eerst omvormen tot een publiekrechtelijke organisatie die de normen desnoods verplicht oplegt, bijhoudt en daarop is aan te spreken. “Medisch specialisten kunnen nu te veel hun eigen gang gaan en kunnen zich onttrekken aan de richtlijnen die de Orde opstelt.”

Verantwoording ziekenhuisbestuur

Ook wil de raad dat medisch specialisten moeten worden verplicht zich te verantwoorden aan de raad van bestuur. Dat gebeurt nu niet in alle ziekenhuizen en ziekenhuisbesturen kunnen dat nu niet afdwingen. Zo krijgen raden van bestuur lang niet altijd de visitatierapporten van controlerende medisch specialisten.

Code-Meijerink

Verder heeft de raad een code opgesteld voor goed functionerend intern toezicht in de zorg. Zo adviseert de RVZ dat leden van raden van toezicht niet meer dan vijf nevenfuncties hebben, zodat ze voldoende tijd kunnen vrijmaken. Daarnaast moeten raden van toezicht een diverse samenstelling hebben qua deskundigheden. Naast financiële en juridische specialisten moet er één persoon zijn die zorginhoudelijk weet waarover het gaat. De selectie van leden moet transparant zijn en niet via het ‘old boys network’ gaan. Mochten raden van toezicht toch nog falen, dan moeten belanghebbenden zich kunnen beklagen bij een nog op te richten Publieke Kamer bij het gerechtshof van Amsterdam. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

KNMG: Specialisten moeten zich verantwoorden

Orde: ‘Visitaties medisch specialisten openbaar’

Inkomens specialisten stijgen explosief

1 REACTIE

  1. Een en ander miskent de vergaande mogelijkheden die de Raden van Bestuur nu al wordt geboden via het document medische staf ten opzichte van de medisch specialisten collectief maar zeker ook individueel in samenhang met de vigerende jurisprudentie. De meeste ziekenhuizen lijken zich daar echter nauwelijks van bewust of willen niet echt de dialoog aan met de medisch specialisten. Het is dus de vraag of er eigenlijk wel een probleem ligt als de mogelijkheid tot goede afspraken al een kleine 8 jaar worden geboden. Groter probleem vormen het engagement en de kwaliteit van de Raden van Toezicht. Daarnaast is het de vraag of de rol en de taak van een Raad van Toezicht niet te veel wordt overdreven en het kwaliteitsverhogende effect niet te hoog wordt ingeschat (vergelijk bedrijfsleven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.