Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’s Heeren Loo gaat samenwerken met zorgboerderijen

Bert Bukman
De Coöperatie Boer en Zorg en 's Heeren Loo gaan samenwerken. Dit met als doel cliënten die op een zorgboerderij wonen de specialistische behandeling te bieden die ze nodig hebben.
Zorgboerderij

Er wonen ruim 10.000 cliënten op ongeveer 1.100 zorgboerderijen in Nederland. Elke cliënt vraagt om een specifieke aanpak. Daarom gaan de zorgboerderijen van Boer en Zorg in Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland gebruikmaken van de kennis en expertise van de ruim 800 behandelaren van zorginstelling ’s Heeren Loo.

Veel mensen met een (lichte) verstandelijke beperking die op een zorgboerderij wonen, logeren of dagbesteding afnemen maken gebruik van een pgb zonder behandeling. Maar sommige cliënten met een complexe zorgvraag hebben ook behoefte aan behandeling. Daar kunnen zij via de Wlz een beroep op doen en ’s Heeren Loo kan de Wlz-behandeling verlenen.

‘Op deze manier combineren Boer en Zorg en ’s Heeren Loo het beste van de twee’, aldus de zorginstelling. ‘Wonen en werken op een rustige, kleinschalige zorgboerderij met gespecialiseerde behandeling.’

Waardevolle aanvulling

Behalve behandeling wisselen de twee organisaties ook kennis uit en bieden ze scholingen aan. ‘Soms blijken cliënten voor wonen, logeren of dagbesteding zelfs meer op hun plek bij de zorgboerderij dan bij ons of andersom,’ aldus ’s Heeren Loo. ‘Dan kijken we samen wat de beste plek is. Op die manier levert de samenwerking ook het meeste op voor de cliënten.’

Uit onderzoek van ZonMW bleek eerder dat zorgboerderijen een waardevolle, kwalitatief hoogwaardige voorziening kunnen zijn voor verschillende doelgroepen. Bewoners zijn actiever, hebben meer sociale contacten en komen vaker buiten dan in reguliere verpleeghuizen. Ook jongeren profiteren van het verblijf op een zorgboerderij.

Onder meer bewoners met dementie hebben baat bij het verblijf op een zorgboerderij. Ook de ouders van jongeren met problemen die op een zorgboerderij worden opgenomen, rapporteren vooruitgang. Negentig procent van de ouders geeft aan dat hun kinderen gelukkiger zijn dan voor de opname.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.