Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sale and lease back: ook voor middelgrote ziekenhuizen interessant

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De afhankelijkheid van zorginstellingen van het nieuwe bekostigingsstelsel komt de winstgevendheid van de middelgrote partijen niet ten goede. Deze groep zal op zoek moeten naar unique selling points. Door het vastgoed commercieel te vermarkten, kunnen zij hun concurrentiepositie versterken.
Sale and lease back: ook voor middelgrote ziekenhuizen interessant

Visie ontwikkelen

De sale-and-lease-backconstructie is een interessante optie voor ziekenhuizen die al het meest winstgevend zijn en gelden kunnen investeren om een gezonde organische groei door te maken en een efficiëntieslag te maken. Bij de kleine en middelgrote zorginstellingen zal een sale-and-lease-backcontructie niet voldoende geld genereren om in dezelfde organische groei te kunnen voorzien. Zij zullen eerst een visie moeten ontwikkelen op hun winstgevendheid en hun vastgoedbeleid.

Interessant

De middelgrote instellingen zijn vaak gevestigd op centrale locaties met – vanuit vastgoedoogpunt – interessante ontwikkelpotentie. Met het ontwikkelen van een langetermijnvisie kunnen zij winstgevendheid genereren op zowel hun core-gebied, de zorg, maar ook het vastgoed zou kunnen bijdragen in de winstgevendheid door delen ervan commercieel te gaan vermarkten. Uiteraard zullen de core-functies, zoals de operatiekamers en intensive care, nooit onderdeel kunnen zijn van de te vermarkten delen. Het commercieel inzetten van het eigen zorgvastgoed vergt echter wel vakkennis op het gebied van het managen van commercieel vastgoed. Onder commercieel vastgoed kan hier worden verstaan het toevoegen van zorgwinkels, hotels of zorggerelateerde kantoorfuncties.

Jaarlijkse huurlasten

In de huidige marktomstandigheden kan een sale-and-lease-backconstructie van bepaalde delen van het vastgoed voor de grote ziekenhuizen en zorginstellingen een zeer snelle en effectieve manier zijn voor het vrijmaken van gelden. Mede door hun winstgevendheid kunnen sale-and-lease-backconstructies en processen uit de operationele kasstroom gefinancierd worden. Echter voor de kleine en middelgrote instellingen zijn de jaarlijkse huurlasten moeilijker te dragen. Het is daarom voor hen van groot belang om de ogenschijnlijk aantrekkelijke sale-and-lease-backscenario’s eerst goed te analyseren, te vergelijken met het vastgoedpotentieel op de korte en langere termijn, en hiertoe een integrale strategie op te stellen. (Robert Alberts, consultant bij Holland Realty Partners)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.