Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking Vechtdal steeds concreter

Om de gezondheid van de inwoners in het Vechtdal te verbeteren, is zes jaar geleden de beweging Vitaal Vechtdal gestart. De samenwerking tussen de regionale organisaties is inmiddels uitgebreid naar negen partners en voor de komende drie jaar verlengd.
Wijk Gezondheid

Huisarts Paul Habets startte in 2012 samen met toenmalig bestuurder Pauline Terwijn van het regionale Röpcke-Zweers ziekenhuis Vitaal Vechtdal. Bij Vitaal Vechtdal gaat de aandacht niet alleen naar de zorg, maar naar alle domeinen waar inwoners hun tijd doorbrengen. Dus ook op school en op het werk. Dat is volgens de initiatiefnemers voorwaardelijk om de bewustwording en het gedrag van inwoners in relatie tot gezond leven te verbeteren.

Bijdrage

Het idee van positieve gezondheid van Machteld Huber wordt in het Vechtdal geconcretiseerd. Vitaal Vechtdal focust zich vanuit de vier domeinen zorg, werk, onderwijs en woonomgeving op de bravo-thema’s: bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning & welzijn. Alle partners dragen bij aan Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal zorgt ervoor dat initiatieven van de grond komen en dat er samenwerkingsverbanden ontstaan. De betrokken organisaties helpen mee in ondersteuning van de projecten door het inzetten van mensen, faciliteiten en kennis.

Zorgpolis

Een van de concrete voorbeelden van wat de samenwerking heeft opgeleverd, is een zorgpolis voor de inwoners van het Vechtdal. 24.000 mensen zijn nu verzekerd via de Vitaal Vechtdal polis. “Er zijn veel partijen met de zorg bezig: ziekenhuizen, huisartsen, fysiotherapeuten, gemeenten en thuiszorgorganisaties. Professionele organisaties die allemaal hun eigen specialisme hebben. Mensen die zorg nodig hebben, krijgen vaak met een aantal van deze organisaties te maken. Vitaal Vechtdal wil dat de zorg goed is georganiseerd en dat hulpverlening op elkaar aansluit. Door de goede samenwerking kunnen de kosten omlaag. Door de samenwerking kunnen organisaties hun dienstverlening goed op de inwoner en op elkaar afstemmen”, aldus een woordvoerder.

Preventie

Een ander voorbeeld: de huisartsen starten dit jaar met het preventieconsult om mensen bewust te maken van het belang van gezond leven. Zij kunnen de mensen dan ook de weg wijzen op het gebied van bewegen, voeding of stoppen met roken. De samenwerkingspartners brengen ook landelijke campagnes als Stoptober (stoppen met roken) en IkPas (30 dagen geen alcohol) dichtbij de mensen in Vechtdal met als resultaat dat veel mensen in de regio meedoen.

Levensverwachting

In het dorp Bergentheim in het Vechtdal lag de levensverwachting lager dan gemiddeld. De werkgroep Gewoon Gezond Bergentheim probeert daar wat aan te doen, bijvoorbeeld met het organiseren van fietstochten en een moestuinproject. Inmiddels hebben andere dorpen in de regio soortgelijke werkgroepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.