Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Schandaal Blom legt noodzaak toets bestuurders bloot

Redacteur KinderopvangTotaal
Zorgbestuurder Herman Blom heeft afgezien van toetreding tot de raad van bestuur van Careyn. De zorgorganisatie werd door vragen van De Volkskrant op het spoor gezet van vermeende malversaties van Blom. Een rapport van Price WaterhouseCoopers hierover was niet openbaar en daarom niet bekend bij de nieuwe werkgever.
Schandaal Blom legt noodzaak toets bestuurders bloot

‘Wij hebben direct gereageerd naar aanleiding van De Volkskrant naar vervalste declaraties van de kandidaat-bestuurder voor onze organisatie,’ verklaart Wim Knol, woordvoerder van de raad van bestuur van Careyn. Bestuurderskandidaat Herman Blom werd door de raad van bestuur van Careyn gevraagd op de aantijgingen te reageren. Blom heeft zich vervolgens teruggetrokken uit de sollicitatie ‘om de eer aan zichzelf te houden,’ Aldus Knol.

Aan de kaak

Zorgbestuurder Herman Blom werd eind 2011 ontslagen bij Zorgpartners Midden Holland. Deze instelling liet onderzoek doen door PWC naar vermeende malversaties in het declaratiegedrag. Het gaat onder meer om privé kosten van echtgenote, broer en neef en om een privé appartement dat als “multifunctionele bedrijfslocatie” werd gestoffeerd. Dat achterhaalde de Volkskrant, die de kwestie Blom donderdag aan de kaak stelde. De kantonrechter kwam eraan te pas om Blom een ontslagvergoeding te ontzeggen op basis van zijn declaratiegedrag, Daarnaast werd Blom door zijn vorige werkgever Zorgpartners een problematische stijl van leidinggeven verweten. ‘Hij was volgens Zorgpartners onder meer verantwoordelijk voor het ontstaan van een angstcultuur en gevoel van onveiligheid’, aldus de Volkskrant.

Niet openbaar

Het probleem is dat bestuurders die in de fout gaan, weer terug kunnen komen in een vergelijkbaar verantwoordelijke functie zonder dat hun disfunctioneren bekend is bij een nieuwe werkgever. Careyn had een gerenommeerd wervings- en selectiebureau in de arm genomen. ‘Je mag ervan uitgaan dat we dan een benoembare kandidaat hebben,’ aldus Knol. Gesprekken met de ondernemingsraad, cliëntenraad en de raad van bestuur hadden al plaatsgevonden en waren goed verlopen. Maar het rapport van PWC over de malversaties – in opdracht van Zorgpartners – was niet openbaar en daarom ook niet bekend.

Integriteit

De vraag rijst of bestuurder beter gescreend moeten worden voor zij in de raad van bestuur of raad van toezicht plaats nemen. ‘De mogelijkheden zijn kennelijk te beperkt, zegt Wim Knol, woordvoerder van Careyn. Hij laat weten dat de zorginstelling de procedure rondom Blom zorgvuldig tegen het licht zal houden en conclusies zal trekken. ‘Vragen die worden gesteld: zijn er fouten gemaakt en moet er beleid gemaakt worden om de integriteit van bestuurders te waarborgen. Dat zal niet alleen voor Careyn gelden, in principe kan iedere organisatie dit overkomen.’

Verstoorde relatie

De advocaat van Blom zegt overigens in de Volkskrant dat er een verstoorde relatie was tussen de voorzitter van de raad van toezicht van Zorgpartners Co’tje Admiraal en zijn cliënt. Over het oordeel van de kantonrechter over de ontslagvergoeding zegt hij: ‘De kantonrechter heeft anders beslist in een korte procedure waarbij zonder nadere juridische waarborgen aan waarheidsvinding wordt gedaan zonder dat daarop beroep mogelijk is.’ De advocaat doelt op het PWC-rapport. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Raymond Rutting)

Lees meer

Kamer stemt in met toets zorgbestuurders PVV

Herman Blom in bestuur Careyn

Ex-bestuurder Maasstad Ziekenhuis wordt interimmer in Friesl…

15 REACTIES

 1. Ik hoop dat er door Zorgpartners nu dat een en ander naar buiten is gekomen aangifte gedaan gaat worden wegens valsheid in geschrift, oplichting, diefstal en wangedrag van een bestuurder. Het is toch niet niks wat hier allemaal speelt. Hoe was dat in zijn vorige functies is daar al onderzoek naar gedaan? misschien een suggestie van de journalisten van de Volkskrant, gelukkig dat deze journalisten in dit soort smerige zaakjes duiken.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik hoef ze niet allemaal op te noemen maar het is toch diep en diep treurig de berichtgevingen over malversaties, fraude, wanbeleid, onverdiende enorme bonussen, onterechte en veel en veel te hoge salarissen, frauduleuze declaraties; en dat allemaal in de gezondheidszorg en met name in de zorg- en verpleegtehuizen. Slecht en corrupt bestuur heeft tot gevolg: ongemotiveerd, ONDERGEWAARDEERD en vaak ook slecht of niet opgeleid personeel in zorg- en verpleeginstellingen. Heel heel vaak wordt in zorg- en verpleeginstellingen door besturen gezegd: “Begrijpelijk dat u dat wilt voor uw partner, ouder of familielid maar DAT KAN FINANCIEEL niet. Mijn vrouw kreeg in 1979 MS en in 2008 een zeer zwaar herseninfarct op 64 jarige leeftijd (vierenzestig !!). Ik moet verder leven met de wetenschap dat het slechte leven in een verpleegtehuis een van de redenen is dat ze na vijf jaar diepe ellende ONLANGS uit het leven is gestapt (ophouden met eten en drinken; heeft 11 dagen geduurd) . Geen hand om haar heen, geen opbeurend woord, eenmaal wassen (als er tijd voor is) 20 minuten of langer op het toilet, slecht eten, nooit door het tehuis naar buiten en ga zo maar door. ’s Avonds liet ik ze achter met 2 verzorgsters in het gebouw. Duizenden angsten heb ik uit gestaan bij de gedachte aan brand of een epileptische aanval of opnieuw een infarct IN DE NACHT en daarbij veel en veel te weinig en geen goed opgeleide verpleging in de buurt. Bij brand was er niemand levend uit gekomen (120 bedlegerigen over de trappen !!!!!; lift mag niet).

 4. @adje rem. Adje rem geeft regelmatig reacties. Ik wil nog op zijn reactie van zondag reageren over het artikel HOE KEER JE EEN MAMMOETTANKER. Naar artikelen van zondag zal adje rem niet meer kijken denk daarom geef ik mijn reactie niet alleen op zondag maar ook nog hier. ——–@adje rem. Ik voel me toch in de houding gezet door adje rem. Er staat in de Jong’s artikel — over hoe keer je een mammoettanker van gisteren, zondag– (ik schreef dat ik dat goed had gelezen): “Soms kun je met stenen alvast wat veranderen: breek de zusterpost af, transformeer de ingang in een bruisend welkom zoals veel ziekenhuizen het al doen”. Waarom weet adje rem zo goed dat de Jong hier bedoelt, zoals hij in zijn reactie schrijft: “Carla bedoelt overigens niet “”de entree verbouwen””, maar de PERSOONLIJKE ONTVANGST bevorderen !!” Ik vind het knap dat adje rem er dat uithaalt, terwijl er duidelijk over stenen wordt gepraat. Het kan figuurlijk zijn bedoeld, maar alleen de schtijfster weet dat, tenminste in deze weergave van de zin. Het kan letterlijk en figuurlijk zijn, maar kennelijk weet adje rem zeker dat het figuurlijk is. TOCH EEN BEETJE RAAR.

 5. Onvoorstelbeer dat anno 2012 dit soort figuren telkens weer aan de bak komen. Zelfs nog de arrogantie hebbend om een schadevergoeding van de instelling te eisen van 380000 euro, hoe heb je het lef ofwel een gewapende betonplaat voor je kale kop. Deze man laat alleen maar ellende achter waar hij heeft gesjoemeld bij het leven. Vriendjes die hem moesten indekken voor het falen. Groningen en Friesland waren hem zat, midden Holland nu ook en dan maar naar Brabant,welk stel slapers worden het volgend slachtoffer??

 6. Negatief in het nieuws, is het enige dat Careyn heeft weerhouden. Wie gelooft dat ze van niets geweten hebben, is naief. Careyn huichelt even en de case wordt geclosed. Leermiment: voortaan op tijd de krant bellen, en de selectie voorleggen. Wel vermelden in de advertentie.” Psychologisch onderzoek en contact met diverse dagbladen zal deel uitmaken van de procedure!”

 7. De RvT en RvB hebben simpelweg zitten slapen, typerend dat zij het afschuiven op de recruiter.
  Ondanks dat het rapport van PwC niet openbaar was, staan er (oa. op zorgvisie) de nodige berichten over dhr Blom waardoor alarmbellen hadden moeten afgaan.

 8. Verlost van de angel!!!
  Met Herman Blom is een intimiderend bestuursmodel  
  toegelaten.
  Zijn heersende normen en waarden waren gebaseerd op psychisch geweld en intimidatie middels
  – dreigementen
  – bespotten 
  – en diskwalificeren
  Bijgestaan door mee reizende (s)pionnen,
  dit alles met een verwoestend resultaat. 
  Veel medewerkers in zijn directe omgeving, zijn door 
  deze handelswijze beschadigd!!
  De nadelige gevolgen zijn groot en duren nog jaren voort.
  Met welke zorg omringt, worden deze mensen verder geholpen?
  Zijnde slachtoffers van een abnormale bestuurder, die onder verantwoordelijkheid van de Raad van Toezicht op deze positie is terechtgekomen.

 9. Het wordt tijd dat raden van toezicht eens de meest elementaire zaken van het aannemen van personeel in acht gaat nemen, d.w.z. referenties inwinnen bij de huidige en de vorige werkgevers, dan voorkom je dit soort blunders. Deze Blom heeft al heel wat ellende veroorzaakt in Gouda maar ook in Friesland is hij uitgekotst. Bij TFW heerste er ook een angstcultuur om over de vele dure adviseurs maar te zwijgen. En de raad van toezicht keek toe en liet het gebeuren.

 10. Wat Knol zegt is feitelijk onzin. PwC heeft een rapport gemaakt dat door de rechter is beoordeeld. Deze heeft Blom vervolgens zonder vergoeding ontslagen. De rechter accepteerde daarmee het rapport. De recruiter had referenties moeten inwinnen bij de oude werkgever en heeft dat verzuimd. In het advies van de recruiter staat ook een reactie van de referenten. Als je die als commissaris niet ziet staan van de laatste werkgever weet je dat het mis kan zijn. De RvT heeft zitten slapen naar het lijkt en geeft nu de recruiter de schuld. Komt niet erg sterk over. Ik adviseer eens naar de samenstelling van de RvT te kijken. Zelfs de rechterlijke macht is daarin vertegenwoordigd. De recruiter zit fout maar de RvT en RvB nog meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.