Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scheiden wonen en zorg: zo moet het

Mark van Dorresteijn
Platform 31 geeft tien voorbeelden en succes- en faalfactoren om leegkomende verzorgingshuizen een nieuwe bestemming te geven.
Scheiden wonen en zorg: zo moet het

Het Eindrapport transformatie zorgvastgoed is opgesteld door het Expertteam Transformatie van Platform 31. Het onderzoek laat zien dat transformatie voor een deel van het zorgvastgoed -zeker in gebieden waar nog woningvraag is- uitstekend getransformeerd kan worden naar zelfstandige woonruimte voor ouderen, maar ook voor studenten, starters en arbeidsmigranten. Dit vergt vooral lef, maar ook een duidelijke visie en ondernemerschap.

Conclusies

De onderzoekers concluderen in het rapport onder andere dat ondernemerschap loont, maar beperkingen kent. Met name in kleine dorpen en wijken is herbestemming lastig. De opzet van verzorgingshuizen beperkt bovendien de doelgroep voor het pand. Ideale doelgroepen zijn: starters, studenten, andere zorg- en begeleidingsdoelgroepen en arbeidsmigranten. Ook gaan de onderzoekers dieper in op regelgeving, ontwikkeling en investeringen. Tot slot zoomen zij dieper in op tien voorbeelden waarbij de transitie is geslaagd.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.