Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet fusies kunnen blokkeren die de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft goedgekeurd als blijkt dat die geen rendement opleveren voor de organisaties.
Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

Dat zegt professor Hans Schenk van de Universiteit Utrecht in een interview dat deze week in Zorgvisie magazine verschijnt. Schenk is internationaal befaamd door zijn onderzoek waaruit blijkt dat ruim 80 procent van de fusies in het bedrijfsleven mislukt.

Bevoegdheid

Schenk stelt dat de NMa haar centrale rol in het fusietoezicht niet kan waarmaken. Hij vindt dat de NZa de bevoegdheid moet krijgen een fusie te beoordelen op het rendement voor de organisaties zelf. “Gaan ze er financieel op vooruit, neemt de kwaliteit van de geleverde diensten toe en wordt de patiënt er beter van? Als dat niet zo is, moet de NZa de bevoegdheid krijgen een door de NMa goedgekeurde fusie tegen te houden.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Minder zorgfusies dan verwacht

NMa gaat fusie vaker verbieden

Lessen in fuseren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.