Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: 159,6 miljoen euro bespaard op dure medicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Door middel van het sluiten van financiële arrangementen heeft minister Schippers in 2015 en 2016 een bedrag van 159,6 miljoen euro bespaard.
Medicijndoos.istock
iStock

Dit bedrag komt vermoedelijk hoger uit omdat nog niet alle declaraties binnen zijn, zo schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Arrangementen

Hiermee heeft Schippers naar eigen zeggen 24 dure geneesmiddelen na onderhandelingen alsnog tegen aanvaardbare kosten in het basispakket op kunnen laten nemen of in het basispakket kunnen houden. In één geval hebben de onderhandelingen niet geresulteerd in een positief vergoedingsbesluit. Een deel van de besparing is bereikt door verlaging van de openbare lijstprijs. Het overige deel berust op vertrouwelijke afspraken, zo meldt Schippers.

62,6 miljoen euro

In 2015 waren er in totaal zestien financiële arrangementen actief: twaalf voor extramurale geneesmiddelen en vier voor intramurale geneesmiddelen. Zonder arrangement zouden deze medicijnen 260,6 miljoen euro hebben gekost. Door te onderhandelen heeft Schippers dit bedrag verlaagd naar 198 miljoen euro. Hiervan is 16,9 miljoen euro gerealiseerd via een openbare lijstprijsverlaging, het resterende bedrag berust op vertrouwelijke afspraken. Zorgverzekeraars hebben dit geld grotendeels terug gekregen van de leveranciers. De kortingen over de intramurale geneesmiddelen zullen binnenkort worden uitgekeerd.

97 miljoen euro

In 2016 waren er in totaal negentien financiële arrangementen actief: veertien voor extramurale geneesmiddelen en vijf voor intramurale geneesmiddelen. Het totaal aan uitgaven aan deze geneesmiddelen zonder financiële arrangementen zou 365 miljoen euro bedragen. Als resultaat van de arrangementen komen de werkelijke uitgaven uit op 268 miljoen euro. De totale uitgavenverlaging is 97 miljoen euro. Hiervan komt 25 miljoen euro op het conto van intramurale geneesmiddelen. Zo’n 21 miljoen euro is gerealiseerd via een openbare lijstprijsverlaging. De uitgavenverlagingen zijn onlangs vastgesteld en gefactureerd aan de betrokken leveranciers. Op korte termijn zullen de zorgverzekeraars de teruggaven ontvangen. Omdat niet alle declaraties van 2016 bekend zijn, zal de totale besparing aan extramurale geneesmiddelen in 2016 nog omhoog gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.