Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘175 ggz-aanbieders gestopt met aanleveren Rom-gegevens’

Redacteur Zorgvisie
Er zijn 175 ggz-aanbieders gestopt met het leveren van Rom-gegevens bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG). Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze vindt dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars het zelf eens moeten worden over een verplichting tot het leveren van Rom-gegevens.
NIP psychologen kritisch op IZA
Foto: Fotolia

Schippers reageert in de brief op vragen van Nine Kooiman (SP) en Antje Diertens (D66) over ophef die de afgelopen maanden ontstond rondom Rom. GGZ Nederland riep aanbieders in maart dit jaar op om geen Rom-gegevens meer aan te leveren bij de SBG. De branchevereniging deed dit naar aanleiding van een eerdere Kamerbrief van Schippers, waarin ze schreef dat er meer onderzoek nodig is naar de wetgeving rondom Rom. Na die oproep zijn 175 aanbieders daadwerkelijk opgehouden met het leveren van data bij de benchmarkorganisatie, blijkt nu uit de brief.

Verplichting aanleveren Rom-gegevens

De Kamerleden stelden Schippers ook vragen over de verplichting voor ggz-aanbieders om 50 procent van de Rom-data aan te leveren. ‘Zorgverzekeraars en aanbieders zijn tot een percentage van 50 procent gekomen om op redelijke wijze tot een representatieve database te komen. Als dit percentage onhaalbaar is of prikkels veroorzaakt die het vrijwillige karakter van Rom dreigen aan te tasten zullen aanbieders en zorgverzekeraars hier nieuwe afspraken over moeten maken’, schrijft de minister. Op dit moment gaan zorgverzekeraars volgens Schippers coulant om met de afspraak. Ze wil zorgverzekeraars niet verbieden om een budgetkorting door te voeren als een aanbieder het leveringspercentage niet haalt, omdat ze vindt dat de partijen hier zelf uit moeten komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.