Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers akkoord met alternatieve bezuinigingen Caribisch gebied

Minister Edith Schippers (VWS) gaat akkoord met een alternatief voorstel vanuit Caribisch Nederland om te bezuinigingen op de zorgkosten. Eerder voorgestelde maatregelen worden uitgesteld tot 1 januari 2015, onder de voorwaarde dat de alternatieven de beoogde besparing van 1 miljoen euro per half jaar opleveren.
Schippers akkoord met alternatieve bezuinigingen Caribisch gebied
Foto: VWS

Om de sterk oplopende zorguitgaven in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een halt toe te roepen, kondigde Schippers in december 2012 maatregelen aan. Een van die maatregelen was het schrappen van enkele – van begin af aan als tijdelijk bedoelde – aanspraken uit het verzekerde pakket. Het gaat hier om vergoeding van eenmalige gebitssanering voor volwassenen en fysiotherapie voor volwassenen.

Tegenvoorstel
De betrokken beroepsgroepen op de eilanden zijn hierop met een voorstel gekomen om dezelfde besparing te realiseren. De minister neemt deze voorstellen nu over. Ze geeft onder dezelfde financiële voorwaarden 1 jaar uitstel tot januari 2015. Deze termijn moet volgens VWS voldoende zijn om het restant van de saneringen te voltooien en het aanbod voor fysiotherapie, waaronder revalidatie, goed te regelen. Caribisch Nederland stelt dat de bezuinigingen kunnen worden gehaald door via harde afspraken productieplafonds vast te leggen voor tandartsen en fysiotherapeuten. Deze afspraken gelden dus al voor 2013.

Lange termijn
Verder stelt Schippers een werkgroep in (bestaande uit eilandbestuurders, zorgaanbieders, het Hoofd van het Zorgverzekeringskantoor BES en een vertegenwoordiger van VWS), die onder leiding van een onafhankelijke voorzitter een plan ontwikkelt over hoe de gezondheidszorg op de eilanden zich op de lange termijn – en binnen strakke budgettaire kaders – verder moet ontwikkelen. Dit plan zal als een advies aan de minister worden voorgelegd en de basis vormen voor een eventueel akkoord tussen de minister van VWS en de eilandbesturen.

Overschrijding
Sinds de transitie van 10-10-2010  is de minister van VWS verantwoordelijk voor de gezondheidzorg in Caribisch Nederland. De zorguitgaven in Caribisch Nederland kenden in 2012 een overschrijding van 30 procent (20 miljoen euro). Om de sterk oplopende zorguitgaven in Caribisch Nederland een halt toe te roepen, kondigde Schippers in december 2012 maatregelen aan.

2 REACTIES

  1. Ooit zat ik op mijn wandeling met een gepensioneerde Shell manager te praten op een bankje in Willemstad. Nooit vergeet ik meer zijn zin: ‘Ons land pompt miljarden in deze regio; mijnheer ze zijn zelfs te lui om de ingediende belastingformulieren af te werken; ze hadden destijds een achterstand van 6 jaar; komt natuurlijk niks van terecht; allicht niet vervolgde hij want de volgende scheepslading geld uit Nederland komt eraan

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.