Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers blijft vaag over kinderoncologie

Mark van Dorresteijn
Verwarring alom: tijdens een werkbezoek aan het UMC Groningen heeft minister Schippers gezegd niets te voelen voor concentratie van alle kinderoncologie in één centrum in Amsterdam. Dat schrijft tenminste het Dagblad van het Noorden.
Schippers blijft vaag over kinderoncologie

Volgens haar woordvoerder vindt Schippers concentratie van kinderoncologie op één locatie te kwetsbaar. De conclusie van het UMCG is dat hun kinderoncologie behouden blijft. Schippers heeft ‘goed geluisterd’ naar de argumenten van het UMCG, zegt de woordvoerder.

Netwerk

Het UMCG noemt zich voorloper op het gebied van kinderoncologie in Nederland. Het voelt niets voor één kinderoncologisch centrum in Amsterdam, maar wil een netwerk van centra. De Nederlandse Federatie van umc’s is ruim een jaar in discussie met de initiatiefnemers

van het Amsterdamse kinderoncologisch centrum in oprichting (NKOC). Beide partijen

willen de zorg voor kinderen met kanker concentreren, maar verschillen van mening over het aantal centra. De NKOC, vooral kinderoncologen van naam en ouders van patiëntjes, wil één expertisecentrum omdat alleen zo de overlevingskansen van kinderen met kanker zijn te verhogen.

Steun?

Daaromheen zou een netwerk van shared care centra komen. Na een stroef begin, zitten KOC en NFU sinds kort op dezelfde lijn. Tot nu toe steunde het ministerie van VWS deze visie. Schippers wekt nu de indruk daarvan af te wijken. De woordvoerder wil dit bevestigen noch ontkennen. De minister zal NFU en NKOC op korte termijn uitnodigen op het ministerie. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Umc’s gaan door met concentratie centra kinderoncologie

Kinderoncologisch centrum komt in Amsterdam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.