Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers: ‘Inspectietoezicht is hoofdpijndossier’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het lukt de Inspectie voor de gezondheidszorg nog steeds niet om op een goede manier toezicht te houden op zorginstellingen. De minister noemt het desgevraagd een ‘hoofdpijndossier.’
Schippers: ‘Inspectietoezicht is hoofdpijndossier’
Foto: VWS

Schippers doet haar uitspraken in een uitzending van het tv-programma Radar op 27 mei.

Toezicht houden

De Inspectie moet veel meer gaan handhaven en haar toezichthoudende taak intensiever oppakken. Daar heeft het jarenlang aan ontbroken, zegt Schippers. Inspecteurs moeten meer in zorginstellingen gaan controleren. Ze erkent dat het bijna standaard praktijk is geweest bij de Inspectie om disfunctionerende specialisten weg te houden bij de tuchtrechter door hen te overreden hun praktijk neer te leggen. Schippers vindt dat er een eind moet komen aan deze deals.  De Inspectie moet er veel meer bovenop zitten. Ze verwacht in de toekomst dan ook veel meer tuchtzaken en ook meer boetes. Wat de Inspectie volgens de minister wel goed doet, is meedenken met zorginstellingen.

Zorgloket

Vanaf 2014 moet een Zorgloket in werking treden dat toezicht houdt op de afhandeling van klachten van patiënten over zorgaanbieders. Het Zorgloket kan patiënten ook verwijzen naar andere klachtenprocedures. Patiënten kunnen hun klachten direct bij het Zorgloket indienen. Tot nu toe moesten zij zich daarvoor tot de Inspectie wenden.  Schippers wil de afhandeling van meldingen weghalen bij de Inspectie vanwege de ingrijpende reorganisatie die daar plaatsvindt. De minister zegt dat het te veel wordt als de Inspectie daarnaast nog ‘zo’n belangrijke taak’ moet uitvoeren en daarom valt het Zorgloket rechtstreeks onder VWS.

2 REACTIES

  1. Zolang als de inspectie direct onder de minister valt zal het disfunctioneren. De hoofdinspecteur die ik laatst sprak vertelde over zijn frustratie met de top van VWS die onder toezichstellingen vaker voorkomen dan accepteren. De minister heeft hier boter op haar hoofd.

  2. Lees alle reacties
  3. Je hebt nu in mevr van Diemen een nieuwe hoofddirecteur met een salaris van wellicht een half miljoen; dat deel is dus alvast goed geregeld.
    Nu nog (niet te wild) flink gaan werken aan waar je voor opgesteld staat: onaangekondigd controlebezoeken en vooral patienten vragen en die patienten er uitdrukkelijk op wijzen dat ze ONAFHANKELIJK kunnen antwoorden: dat het niet leidt tot represailles; dat ze vrijuit kunnen praten. En signalen naar de IGZ niet in de vensterbank leggen, maar daar iets aan doen.
    Misschien komt het in orde voor de troosteloze patient.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.