Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Schippers: Jansen Steur voor tuchtrechter

Redacteur Zorg+Welzijn
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had liever gezien dat de zaak van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur bij de tuchtrechter was beland. Dat zou haar voorkeur hebben gehad, zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.
Schippers: Jansen Steur voor tuchtrechter
Foto: ANP

Jansen Steur liet zich uitschrijven uit het artsenregister, waardoor hij in Nederland niet meer als arts kan werken. Van een tuchtzaak is het toen niet meer gekomen. Schippers stelt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) artsen nu actiever aanpakt, maar ze wil niet oordelen over het optreden van de inspectie in een zaak van een paar jaar geleden.

Sancties

De minister pleitte er al eerder voor dat landen niet alleen elkaars diploma’s erkennen, maar ook de sancties die artsen opgelegd krijgen. Dat ligt nu erg moeilijk omdat de registratie van artsen niet in alle landen een taak van de landsregering is. Ook is het niet te doen om alle buitenlandse ziekenhuizen te waarschuwen voor een omstreden arts, ook omdat het niet altijd bekend is.

5 REACTIES

 1. Eindelijk wordt Edith ook wakker. Ze heeft Kingma al lang genoeg beschermd. Zou daar straf op staan??
  Mijnheer Kingma was tijdens de start — rond 2002 — van de ontsporingen van Jansen Steur hoofd van de Inspectie voor de Gezondheid (IGZ).
  Daarna werd Kingma vanaf 2006 hoofdbestuurder van het Twents Ziekenhuis waar Jansen Steur zijn ontsporingen deed.
  Bij herhalingen hebben patienten — die in zeer ernstige lichamelijke problemen zijn gekomen — vanaf 2005 zowel bij het IGZ als het Twents Ziekenhuis rapporten ingediend over Jansen Steur.
  Pas in 2009 heeft Kingma, ook nog maar aarzelend, iets met die berichtgeving gedaan; helaas te laat voor veel schrijnende gevallen.
  Ja, zelfs een deal gemaakt met Jansen Steur zodat hij geruisloos kon vertrekken en op een andere plaats andere patienten de vernieling in kon draaien
  Als Kingma net zo gedreven was geweest met betrekking tot de signalen over Jansen Steur als hij nu is om zich daaruit te praten, was heel heel veel ellende voorkomen.
  Hoop dat Kingma — voor eigen belang — niet het lef heeft om een boek over Jansen Steur te schrijven .
  Tussen haakjes. Mijnheer Drost komt mij heel wat beter over.
  Hoop dat het recht zegeviert. Veel zal afhangen of de vriendenkring van Kingma dat recht zijn loop toestaat

 2. Lees alle reacties
 3. De minister weet heel goed, dat er voor veel zaken een verjaring op de loer ligt en Jansen Steur helemaal niet fors veroordeeld kan worden.Dat ontslaat haar niet van de plicht om die IGZ er totaal uit te gooien en nieuwe mensen aan te stellen per provincie.Deze incompetentie club moet in elk geval verdwijnen omdat die teveel onderling regelt met de mensen waar nou juist grote klachten over zijn en families in de kou laat staan na de klachten.Dus doe eindelijk eens wat u moet doen mevrouw Schipper.Wel kakelen en geen eieren, dat betekent zelfs voor een kip een fatale afloop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.