Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Schippers laat NZa niet aan huisartsentarieven sleutelen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS is niet van plan de tarieven van huisartsen te herzien. Dat laat zij via een woordvoerder weten.
Schippers laat NZa niet aan huisartsentarieven sleutelen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft op 19 september het eindrapport van onderzoeksbureau Significant naar de praktijkkosten en -inkomsten van huisartsen gepubliceerd. De NZa kondigt op haar website aan deze resultaten te gebruiken om de tarieven voor huisartsenzorg in 2013 aan te passen. Dat voornemen staat op gespannen voet met het hoofdlijnenakkoord dat minister Edith Schippers van VWS met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in juni heeft gesloten. Daarin staat dat de tarieven in 2013 ongewijzigd blijven. Desgevraagd verklaart een woordvoerder van de minister dat van aanpassing van de tarieven geen sprake zal zijn. ‘De Nza krijgt daarvoor een aanwijzing van de minister. Het is aan een volgend kabinet om te bepalen wat er met dit onderzoek moet gebeuren.’

Praktijkresultaat huisarts 149.000 euro

De rapportage van Significant brengt de opbrengsten, de productie, de praktijkkosten en de tijdsbesteding van huisartsen in kaart. Het gemiddelde aantal ingeschreven patiënten per huisarts is gedaald ten opzichte van de vorige meting, van ruim 2.300 patiënten naar ruim 2.100 ingeschreven patiënten. Het aantal consulten is gestegen met circa twintig procent naar bijna 8.900 consulten per jaar. De inkomsten van een huisartsenpraktijk bedroegen in 2010 gemiddeld 314.000 euro per jaar. De toename van de inkomsten komt vooral door de toename van het aantal ketenzorgbehandelingen en verrichtingen uit de zogenoemde M&I–lijst (Modernisatie en Innovatie), zoals bijvoorbeeld ECG-diagnostiek. De praktijkkosten in de huisartsenzorg bedragen gemiddeld ruim 165.000 euro. Het gemiddelde praktijkresultaat over het jaar 2010 komt daarmee op een bedrag rond 149.000 euro. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld: © VWS)

Lees meer

Schippers sluit akkoord met huisartsen

Wim Groot: ‘Huisartsen zijn helemaal niet zielig

Medisch specialisten maken forse winsten

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.