Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: Nivel neemt vermijdbare sterfte opnieuw onder de loep

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Nivel gaat opnieuw in kaart brengen hoe het is gesteld met de vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen. Dat zei minister Edith Schippers van VWS bij een Kamerdebat over patiëntveiligheid op 8 oktober.
Schippers: Nivel neemt vermijdbare sterfte opnieuw onder de loep
Foto: VWS

Bij het vorige onderzoek van het Nivel over de periode 2007-2012 bleek het aantal vermijdbare doden te zijn gehalveerd van naar schatting 1960 in 2008 naar 970 in 2011/12. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat de minister opnieuw een halvering als doel stelt voor de sector. ‘Bijna 1000 vermijdbare doden per jaar is nog steeds te veel. Het stimuleert de sector om een ambitieus doel te stellen.’

Halveren vermijdbare schade

Maar daar wil Schippers niets van weten. ‘Dat gaat de sector niet halen. De halvering is te danken aan het plukken van het laaghangende fruit. Een afname van nog eens tien procent zal veel moeilijker zijn. Daarnaast ben ik bang dat als de minister de sector een nieuw doel oplegt dat dit als een boemerang zal werken, terwijl er juist zo’n drive tot verbetering is in ziekenhuizen. Dokters en ziekenhuizen moet zelf doelen stellen. Maar vrijblijvend is dat niet. Want het Nivel brengt de vermijdbare schade en sterfte opnieuw in kaart. Die uitkomsten komen eind 2017. Dan zullen we zien wat de uitkomsten zijn.’

Incidenten met medische apparatuur

De minister merkte verder op dat ziekenhuizen nog tekortschieten op het gebied van preventie van infectieziektes, medicatieveiligheid en de veiligheid van medische apparatuur. De minister weet dat omdat het Nivel de rapportages van de ziekenhuizen uit hun eigen veiligheidsmanagementsystemen volgt. Opmerkelijk was verder dat de minister, op suggestie van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, overweegt om een onafhankelijke instantie onderzoek te laten doen naar incidenten met medische apparatuur. Nu mogen ziekenhuizen dat nog zelf doen. Bouwmeester stelde voor om dit onafhankelijke onderzoek bij de TU Delft te beleggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.