Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Schippers onderzoekt zorgmijding ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Minister Edith Schippers van VWS laat onderzoeken of de eigen bijdragen in de ggz ertoe leiden dat kwetsbare patiënten zorg gaan mijden. Dat heeft ze toegezegd aan de Tweede Kamer.
Schippers onderzoekt zorgmijding ggz

Schippers wil in 2012 een eigen bijdrage van 200 euro invoeren in de gespecialiseerde tweedelijns ggz. De eigen bijdrage is een van de manieren waarop de minister de 600 miljoen aan bezuinigingen wil realiseren.

Verzet tegen eigen bijdrage ggz

Tegen de eigen bijdrage is veel verzet in de ggz. GGZ Nederland dringt er bij de minister op aan de groep van circa 140.000 kwetsbare patiënten te vrijwaren van de hoge eigen bijdragen. Het gaat veelal om mensen met een klein inkomen. De brancheorganisatie vreest dat deze mensen zorg gaan mijden, met alle gevolgen van dien.

Bezuinigingen ggz slaan elders neer

De rekening voor de bezuinigingen komt volgens GGZ Nederland elders in de samenleving te liggen. De politie Utrecht waarschuwde onlangs in de Volkskrant dat een groep van psychotische zwervers voor veel overlast zal gaan zorg. Deze patiënten hebben zo weinig geld en motivatie dat ze de zorg de rug zullen keren. GGZ Nederland is blij met deze bijval. “Het helpt niet als je mensen onder de brug vandaan haalt om ze te helpen, maar ze eerst een rekening van 200 euro in de maag splitst”, verklaart woordvoerder Sjoerd Beumer.

Brief Schippers ggz

Schippers zegde de Tweede Kamer een onderzoek toe bij een algemeen overleg twee weken geleden. Vooral coalitiepartij CDA had aangedrongen op zo’n onderzoek. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers: geen uitzondering eigen bijdrage dementie

GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Eerst iets lanceren en dan gaan onderzoeken of het een slecht plan is. De wereld heeft aan de omgekeerde werkwijze.
  Ik heb veel te maken met hoger funktionerende autisten. Zij kunnen de eventuele eigen bijdrage wel (maar met veel tegenzin) betalen maar zijn zeer rigide in hun denkwijze dat ze het zo verschrikkelijk oneerlijk vinden dat zij wel dubbel (=eigen bijdrage ziekenkosten verzekeraar PLUS deze eigen bijdrage)moeten betalen en iemand met een gebroken been niet, dat zij zich gediskrimineerd voelen. Van meerderen heb ik gehoord dat zij om die reden hun begeledeiding van de GGZ instelling (die ze broodnodig hebben) zullen beëindigen. Waar is men in Nederland mee bezig????

 3. Ze is de nederlandse les van de lagere school vergeten over spreekwoorden en gezegden: ‘eerst gedaan en toen gedacht, heeft menigeen in leed gebracht’, in dit geval de GGZ patienten.
  Kom op stijfkopje, als het dan toch moet, alleen de e.b. boven een bepaald inkomen en meteen ook voor de somatische zorg, als je toch principes wil gebruiken dan wel de goede.

 4. Eigen bijdrage waarvoor dan ook door zieke mensen ondermijnt de solidariteit. Het geeft weer een hoop geadministreer, zodat het geld kost. Onbehandelde psychotische patiënten in de openbare ruimte: narigheid voor ons allen.Doorpakken anders komen de kosten op de begroting van justitie. Maar ja hete aardappelen doorschuiven is tot kunst verheven in regeringskringen.

 5. Regeren volgens het piepsysteem: pas reageren als er veel wordt gepiept, eerst afwijzend, dan een onderzoek, dan pas nadenken en dan ….?
  Deze minister schaarde zich in augustus achter inhoud en strekking van een of andere onbenul die een artikel schreef in de Volkskrant (ja, die zijn diep gezakt) dat GGZ hulp betrof diagnose PHPD Pijntje Hier Pijntje Daar. Deze minister hoort thuis in het rijtje professionele nitwitten/bestuurders die zich veel laten rond rijden in hun dienstauto als comm. vd koningin bijv. en 3/4 van d tijd bezig zijn met Raden van Toezicht, zoals daar zijn Hermans (voorzitter van de Raad van niet Toezien COA), Alders (PvdA maar openheid ho maar), Kamminga en Nijpels. Dus de politieke partij doet er niet toe. Zucht. Helaas zijn er geen Richtlijnen zoals in de Geneeskunde zodat je mensen kan confronteren met hun falen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.