Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Schippers past maatregelen eigen bijdrage ggz aan

Minister Edith Schippers (VWS) past de voorgenomen maatregelen met betrekking tot het invoeren van een eigen bijdrage in de tweedelijns-ggz aan. Het aantal te betalen eigen bijdragen in de tweedelijns-ggz wordt teruggebracht naar maximaal één per patiënt per kalenderjaar en de eigen bijdrage wordt lager. Om dit te dekken haalt Schippers kortdurende behandeltrajecten in de tweede lijn uit het basispakket.
Schippers past maatregelen eigen bijdrage ggz aan

Twee weken geleden kondigde Schippers een reeks maatregelen aan om de uitgavengroei in de geestelijke gezondheidszorg te matigen. Ze koos voor invoering van een eigen bijdrage voor verzekerden van 18 jaar en ouder in de tweedelijns-GGZ, omdat patiënten zo worden gestimuleerd zorg te gaan zoeken in de goedkopere eerstelijn, in plaats van in de duurdere tweedelijn.

Verlaging eigen bijdrage

In de nu aangekondigde aanpassing van deze maatregel wordt de voorgenomen eigen bijdrage in de tweedelijns-GGZ verlaagd van 295 naar 275 euro. Ook past Schippers het aantal te betalen eigen bijdragen aan. Dit wordt teruggebracht van twee naar één per persoon per kalenderjaar.

Dbc’s uit tweede lijn

De wijzigingen in de voorstellen kosten per saldo 19 miljoen euro. Dekking is gevonden in het totaal aan uitgaven binnen het Budgettair Kader Zorg. Verder gaan kortdurende behandelingstrajecten (dbc’s) in de tweede lijn uit het basispakket. Hiervan is de bedoeling dat patiënten zich met minder zware psychische problematiek tot goedkopere behandelingen in de eerste lijn wenden.

Stijging kosten

Voor de ggz geldt volgens VWS dat de stijging van de kosten veel sterker is dan in andere zorgsectoren. De uitgaven van de totale ggz zijn tussen 2000 en 2009 met meer dan 100 procent gestegen; van ongeveer 2,5 miljard in 2000 naar ongeveer 5,5 miljard in 2009. Ondanks de maatregelen kan ook de ggz-sector de komende jaren blijven groeien. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Meerderheid tegen invoering eigen bijdragen ggz

GGZ Friesland vindt opnamstop onverantwoord

Ggz is verbijsterd over bezuinigingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. nee dat kan niet de eigen bijdrage dat is heel veel eerst bij de 2e jaar en nu bij de 3e maand van de opname,ziek zijn en gehandicapt zijn kost al handen vol geld maar dat kunnen zij niks schelen alleen voor zich zelf zorgen en meer en meer geld waar zijn zij mee bezig,

 3. Wat een belachelijk en onhaalbaar plan. Discriminatie van medemensen die én helemaal niets aan de situatie kunnen doen waarin ze verkeren én er vaak financieel al niet rooskleurig opstaan in onze kapitalistische samenleving. Een grote, grote schande. Wat denkt mevrouw Schippers wel niet? Laten we de weg van de minste weerstand nemen? Lekker gemakkelijk bezuinigen over de rug van mensen die het helemaal niet kunnen missen en vanwege kun positie geen weerwoord kunnen geven? De gedachte alleen al is mensonwaardig. Wellicht een zaak voor het Europeese hof en Amnesty… Nederland gaat achteruit, en hard.

 4. Zolang bestuurders in de zorg nog aan het graaien zijn, is het volstrekt onterecht dat de cliënt de dupe moet worden van bezuinigingen. Andere overbodige uitgaven:
  Landelijk EPD (heeft al 300 miljoen euro gekost)
  CIZ (afschaffen levert 200 miljoen euro op).
  De zorg kan veel goedkoper zonder dat de cliënt daar de dupe van wordt. Den Haag moet eens meer luisteren naar mensen die er wel verstand van hebben.

 5. Nou nou, wat dapper van die inister, 20 euro eigen bijdrage minder. En de kortdurende behandelingen uit het pakket, dat moet de huisarts maar doen. Te gek voor woorden. En het onderscheid tussen de GGZ en de lich. gezondheidszorg blijft overeind, geen eigen bijdrage bij de specialist (behalve als ie psychiater is) De ministerzegt dat ze ook een iegen bijdrage in de lich.gezondheidszorg wil maar dat zou de PVV niet willen, waarschijnlijk onzin, een politiek spelletje over de rug van de patient. Ik heb nog nooit gedacht dat wat mij betreft een bewindsman of -vrouw in de strond mag zakken maar nu wel. Volledig acute haaruitval (kan ook van de stress) zou ook iets moois zijn.

 6. als men het tweede jaar in gaat dan betaal je pas eigen bijdrage en dat moet zo blijven het liefst zie ik deze verdwijnen want niet iedereen kan dat betalen.je vraagt er toch niet om dat men ziek word in het hoofd (toch)en daarom kan met hier niet op bezuinigen maar goed schippers en haar voorgangers zijn nooit geestelijk ziek geweest en daarom denkt zij van dat het allemaal wel kan dus niet.zij denken daar allemaal zo makkelijk over en dat is voor en mij en vele anderen onterechtnederland gaat griekenland helemaal achter na en dat kan en kan niet…pas op ach zij doen toch allemaal waar zij zin in hebben.maar de ex 2e kamerleden die krijgen75.000 op jaar basis 4 jaar lang laten dan dat geld gebruiken voor alle bezuinigingen dat kan toch ook!de burgemeester van apeldoorn die nu voorzitter in de 1e kamer wordt die zat ook al in de 1e kamer dus twee baantje’s het lijkt wel of zij niet genoeg geld hebben maar dat soort volk moeten meer en meer hebben en wij de gewone man kan met een klein loontje doen oneerlijk is hier de maatschappij.als men eerlijk bent dan wordt je gepakt door de belasting dienst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.