Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers presenteert oplossing privacy-debat ggz

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) is akkoord met de nieuwe manier waarop zorgzwaarte aan cliënten wordt toegekend in de ggz. Minister Edith Schippers (VWS) presenteert vandaag die nieuwe werkwijze, de zogenoemde ‘zorgvraagzwaarteindicator’. Belangrijkste verandering is dat verzekeraars in het declaratieverkeer met zorgaanbieders de zorgzwaarte van een cliënt niet van de factuur kunnen aflezen.
Schippers presenteert oplossing privacy-debat ggz
Foto: iStock

De discussie over privacy in de ggz loopt sinds 2014. Vanaf dat jaar moet een indicatie van de zorgzwaarte van een ggz-cliënt op de factuur staan. Die verplichting werd door de sector als te belastend voor de privacy gezien, met name omdat verzekeraars op basis van de zorgzwaarte van cliënten aan risicoselectie zouden kunnen doen. Na protest is de verplichting halverwege 2014 al opgeschort en is VWS gaan bouwen aan een nieuwe oplossing.

Niet herleidbaar

Vandaag wordt die oplossing gepresenteerd. Kern van de nieuwe verplichte aanleverwijze, is dat de verzekeraar niet de beschikking krijgt over de zorgvraagzwaarteindicatie (zvzi) op ‘een tot een individuele verzekerde herleidbaar niveau’. Die zvzi is een getal van 1 tot 7 die de zorgzwaarte van een individuele patiënt aangeeft van licht tot zwaar. Het declaratieverkeer gaat zo werken dat de zorgaanbieder de factuur met zvzi stuurt naar het declaratieportaal van VECOZO, waarna VECOZO de zvzi maskeert op de factuur en vervolgens doorstuurt naar de betreffende zorgverzekeraar.

Anonieme analyses

De verzekeraar kan dus niet meer zien wat de zorgzwaarte is van een individuele verzekerde. Maar de zvzi is wel beschikbaar voor analyses op zorgaanbiederniveau. Verzekeraars kunnen dus wel zorginkoop doen op basis van kwaliteit en controles uitvoeren bij ggz-aanbieders. Die analyses worden gemaakt door Vektis, die als zogenoemd Trusted Third Party (TTP) optreedt. Dat betekent dat Vektis wél toegang krijgt tot de ongemaskerde zvzi op individueel niveau om analyses te draaien in opdracht van verzekeraars. Vervolgens worden alle declaratiegegevens gepseudonimiseerd in de gevraagde analyses. Alle belangenverenigingen in de ggz zijn akkoord met deze nieuwe werkwijze.

Geestelijke gezondheidszorg

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.